Thursday, October 01, 2009

Bunga Cauli

This is actually an old post. But yesterday I was cutting up cauliflower. And also I found my old friends (in this post) in the fb. Found my ex housemates back in the UK, also thanks to FB. So I am sort of reminiscing my old entah apa-apaness.

Aku teringat pulak lebih 10 tahun dulu masa aku mula-mula sampai UK. Sesungguhnya aku memang tak tau masak langsung. Hancus! Tak tau masak dan tersangatlah kekoknya pergi dapur.

The first few weeks aku sampai UK tu, aku dan dua lagi member aku (jantan teruna), pergilah rumah a few postgrads. Aku tak ingat pun apa pasal kita orang beround sakan pergi rumah-rumah pakcik PhD tu. Cari rumah aku rasa.

So ada satu time tu kita sampai rumah pakcik PhD tu nak dekat time lumch. Ko taulah kita orang ni kan bujang. Pakcik PhD tu ada family. Rumah pun rupa rumah family. Ada bini, ada anak. Makan pun jenis berhidang. Kiranya macam perfect family setup gitulah. So naturally orang melayu mesti ajak kita makan punya. Memandangkan lagi kami yang baru sampai ni rupa macam orang makan fish and chips dengan kebab aje hari-hari, mereka pun ajaklah kami makan tengahari.

So OK we stayed on untuk makan lauk free. Dok sambunglah sembang dengan pakcik PhD. Aku tak sembang pun, member jantan aku tu aje yang sembang. Pakcik PhD rasa tak sesuai berborak dengan orang pompuan aku rasa. Bini dia entah pergi mana agaknya.

Sekali pakcik tu bangun sekejap. pergi kencing kot. member jantan aku cakap kat aku.

"Woi! Ko tak pi tolong bini dia kat dapur ke? Bini dia tengah masaklah"

"Oh! Aku kena pi tolong eh? Bukan aku guest ke? Aku nak tolong apa pun aku tak tau. Aku tak geti masaklah"

"Pergi ajele! Tanya dia apa nak buat."

Itulah yang aku ingat. Sesungguhnya masa tu aku tak tau yang walaupun aku guest, sebak-baiknya aku tolong jugaklah dia kat dapur. Particularly dia baru aje start nak masak. Ayoo kalau aku ingat balik memang haru aku waktu tu. *sungguh malu*

Anyway I went to the kitchen. Muka makcik tu macam lega aje tengok aku masuk dapur. So aku tanya dia apa aku boleh buat. She quickly handed me the cauliflowers to cut.

CAULIFLOWERS??!!!! Ayooo aku tak pernah potong itu sayur seumur hidup aku. Mak aku tak pernah masak sayur ni. Ni sayur omputih ni. AKu budak kampung yang duduk bandar Muar. And Cauliflower is not like sawi or bayam or petola or or or. Macamana nak potong sayur ni? Aggghhhh.

Tapi aku potong ajele. Sebab makcik tu dah potong sikit, aku trylah follow sample dia. Tapi cauliflower tu asyik hancur aje. (sebabnya aku potong kecik sangat. Now I can tell you)

So hari tu semua orang makan cauliflower hancur. Aku sengih ajele.

11 comments:

Ummi365 said...

hi hi hi.. you buat i gelak.. memang setiap orang perempuan yang tak pandai masak mesti ada incident yang memalukan.. i pun ada tapi tak ingatlah apa dia..nanti cuba ingat and post

sekarang kalau anak dara i tak pandai masak i tak boleh nak celoteh panjang kat dia sebab i pun sama dulu, bila dah gi US baru lah sibuk2 cari resipi

rotidua said...

ahahahah! aku nak tinggal komen kat FB tapi macam malu kat member2 ko. Apsal ntah.

Aku tengok budak2 masak tomyam dalam rice cooker masa belajar dulu. Time tu barulah ku tahu camna potong cauliflower. Err... will it make you feel better if i tell you i dun know how to potong petola eventhough aku sukaaa sayur petola, ya sampai sekarang.

Zaitul said...

uhhhuuukkk....been in that situation as well...hahahah....till today still kekok nk tlg2 org kt dapur...dh tu ada hati nak jadi domestic goddess mcm awk ek....haaaiiihhh.... :p

The Plagiarist said...

this happens to me all the time: goreng telur pakai non-stick pan, telur boleh lekat kat pan.

zan said...

ok what cauliflower hancus...if you notice, org india yg vegetarian masak mcm tu ..so kira pass lah :P

tapi yg paling tak tahan tu, boleh duduk goyang kaki lagi, kena suruh baru masuk dapur. kah kah kah

anne said...

kak loli,
saya ni your silent reader for years, tapi cannot tahan to leave comment bila baca entry kali ini! It was funny lah HAHAHAHA *can't help to gelak golek2 kat my workstation ni*

But I bet now you're super duper domestic goddess eh? Care to share some recipe with us? *grin*

Lollies said...

ummi - maka i am not alone ya? i think my daughter fare better than me when I was 17 years old.

rotidua - aik. sejak bilakah ko malu begitu? masak tom yam dalam periuk nasi ya? pada aku masa dulu, itu memang kira over the top punya tererlah boleh masak camtu.

petola? hahahah. aku pun tak tau gak.

zaitul - domestic goddess itu adalah wishful thinking sebenarnya. syyyyyy jangan cita kat orang.

babe - percayalah, itu adalah salah pan. no way it is your fault. no way at all!

zan - itulah kan? sampai sekarang i fikir, how can i do that? teruk betullah.

anne - welcome welcome in the box comment league. nah saya hidangkan air mango lassi dan sedikit chicken wings special saya.

shidah said...

nasib baik dia bagi cauli je. buatnya dia suruh siang ayam ke ikan ke.... lagi haru.....hehehe

Peri PiA said...

mmg leceh sikit sayur tu hehehe,akak ade FB?

Lollies said...

shidah - ahah! eh i actually terer siang ikan. sebab i terpaksa siang ikan masa kecik dulu to rebus for my cats. :D tapi kalau kerapu uhuk uhuk sakit sikitlah. punyalah keras

ayam. i passlah. tak suka.

ruby - :D

Rozi said...

LOL! i think that was one of your funniest entries. brought me back to my lack of kitchen experience too when first sampain OBERSI dulu. mcm tu lah ceritanya. nama ikan tak tahu, nama sayur tak tahu. tak pernah nak tolong mak kat dapur cos mak pampered giler... anak pandai kat sekolah lah katakan. Bila dah sampai luar negara, nasib baik ada kawan bawak buku resipi juadah melayu. nak potong halia 2cm pun cari ruler! ha.. ha.. tapi la ni, dah jadi ala2 domestic goddess like u... hey, iam not a bad cook but still a bad kitchen helper at other people's kitchen!