Wednesday, October 11, 2006

Ooopsss in Fasting Month

I had one oopss this fasting month. It was on the first day of fasting. I was boiling the sugar for the keria. I flick the sugar coating on the ladle and licked it after. that's like a subnconcious thing I do while cooking. My lover said, "Woi! Puasalah!" (It's fasting month O' beautiful wife.) I quickly gargle the sweet taste and spit them off.

Haziq had his share too. It was on the second day. JackJack asked for his help to pierce the straw so he could drink his creamy chocolate milk. Out of routine, Haziq sipped a bit. Then when he realise that he was fasting, he panicked. To get rid of the chocolate taste in his mouth he sipped some plain water.

Unlike me, Haziq felt so guilty that he cried telling me this.

Laaa, I told him, it is ok. And he's done good. No worries. Allah knows.

A piece of white cloth that boy.

20 comments:

JoKontan said...

Haziq ni kaaan,..



Macam Uncle Jo laa.

Chewah.

dlt said...

hehe... instead of gargle, he sipped some plain water. double ooppsss tu for Haziq. At least hilang gak haus, kan?

Lollies said...

jo - awak ada gak minum air ceklat pastu minum air kosong ke? he he

dlt - itulah namanya rezeki.

maklang said...

So, second day puasa kira dah tak menjilat ladle lah lagi...jilat jari OK kot!

Being1 said...

swit sungguh la sikap dan kerenah haziq ni. hehe.

A Babe Of Very Little Brain said...

i like your translation for "Woi! Puasalah!"

Sungguh tepat dan jitu.

sare_reyes said...

masa awal2 puasa memang asyik terlupakan? terlupa takpe, jangan sengaja/buat2 lupa...hehe

Lollies said...

mak lang - wah kalau ada cukup melampau tu

wan - macam macam hal dia tu

babe - sesungguhnya itu adalah benar lagi saksama

sare - heh heh. awak ada terlupa ke?

anggerik merah said...

Cute lah Haziq

Mama Rock said...

oh poor haziq, sure gulity giler tu :)

rad said...

One way to tell if a person is a good cook - takde dah sesi rasa-merasa...tabur je garam tu...or agak2 je letak gula tu...Plg tensen, bila tanya berapa byk nak masuk bahan itu-ini, org tua dulu2 akan jawab - kau agak2 je...
Are you like that? Heheheh

Lollies said...

AM - entah apa-apa lah dia tu

mama rock - i think he was. syahdu jugaklah

rad - heh heh i pun tak tau how much nak masuk. garam gula ikut citarasa. to taste orang kata. mana ada sukatan. unless buat dessert. tapi bulan posa kena tahan gaklah sebab takleh to taste tu. so i taklah seexpert orang tua-tua. i still like to taste

~ahni~ said...

Aku cuba gak le nak buat2 lupa tapi tak lupa2 lah pulak...

Bulan posa tak baik tipu... bulan tak posa pun tak baik gak tipu... heheheh

urs truely, arif. said...

bravo haziq....bravo lover...bravo lollies...

haziq sbb, betapa kuatnya iman kamu. air mata penyesalan tu kami org2 dah dewasa dan tau2 ni pun nak dapat!

Lover sbb ingat mengingati tu tanda nya sayang!

Lollies sbb, memang pun selalu bravo Goddess ...hehehe..
i bet, u were as white a cloth when u were haziq's age. Now dah kaler2 kut ?

Idham

MULAN said...

takpo haziq takpo... aunty masa kecik2 dulu, aunty tak pernah panik pun... dah besar sket baru panik sket2...

MULAN said...

panik kalu terrrr-sippp la... uncle2 & aunty2 lain tu pun sama je tu..

Captain Barbell said...

so far tak pernah lagi ler, 'oopss' terbersetubuh

atrco said...

"Woi! Puasalah!" (It's fasting month O' beautiful wife.)

Muahahahahahahaha....

sya said...

Bebudak Lollies.. first day of puasa Arif call me with "mak arif dah terkentut .. batal pose kan?" cari alasan.. just becos masa mandi terkentut.

Lollies said...

ah ni - tak baik tipu tak baik tipu. :D

idham - i believe i colour pink sekarang. heh heh

mulan - puasa yang yok ada?

captain - woi itu ganti 60 hari tau. mana boleh ooppss

artco - sebenarnya itulah yg dimaksudkan

sya - macam btb aje tu. ha ha ha