Friday, July 01, 2005

Laporan Pertengahan Tahun






Sekarang ni musim ambik report card. So aku pun ambik jugak report dua-dua anak aku tu dan inilah laporan aku.

Haziq

OKlah si sulung aku. Nombor pun ok. Markah pun ok. Masa dia bawak balik paper dia dulu, aku check yang dia salah pun mostly careless bukan tak tau concept. So I have no qualms. Stress sikit on the jangan careless. Other than that aku rasa tak ada apa hallah. Tak adalah nak suruh dia dapat 100 aje memanjang. Or kena dapat nombor satu, dua, tiga aje memanjang.

Observation aku is dia enjoy pergi sekolah. Making friends, main, kenal cikgu-cikgu, tau obvious rules, still kiss me in public..aku kira itu sudah cukup baik.

Cuma satu ajele..heh heh heh ada jugak yang nak complain aku ni. His subjective score dari Cikgu English dia ni yang aku ada frown sikit. Haziq dapat oral English-B, attitude in class (from the same teacher) dapat 2 out of 5. 2 is the teruk side. Cooperation also dapat 2 out of 5. Aku pun macam pelik. Aik si Haziq ni kadang-kadag "speaking" lagi dengan aku. Tak adalah hebat sangat tapik aku heran jugaklah. Then cikgu lain kasik average or slightly more than average. Mengapa agaknya yek?

So aku decided tu jumpa dengan cikgu itu. Yelah..I think I like to know cikgu tu punya criteria and expectations. Bukan nak question asal cikgu kasik markah macam ni. Anak saya pandai tau, saya yang beranakkan dia saya taulah. Cikgu apa tau. No! No! No! Bukan macam tu. Aku tau anak aku tu memang ada nakal sikit..so aku nak dengarlah pendapat cikgu tu. Sambil-sambil tu boleh gak aku build rapport sikit dengan cikgu.

Pagi tadi aku pergi. Haziq yang tunjuk bilik cikgu kat mana. So cikgu tu kata, oh "Oh! Saya kasi B, sebab I think A is for really eally excellent. So untuk bagus memang saya kasik B' Oh gitu. Hmm biasalah masa time aku pun memang ramai jugak cikgu yang tidak suka menggunakan A unutk bagus. OK, I am fine with that. Aku cuma nak ensure yang anak aku ni tak termangu-mangu aje depan cikgu tu. Dan lepas tu cikgu tu kata, Haziq ni memang boisterous sikit. Suka ke sana, ke sini. Cikgu tu rasa Haziq ni bosan agaknya dengan syllabus english. A bit too low for him. Kecuali kalau cikgu tu kasi crossword puzzle. Hah! Mesti si Haziq tu jadik excited and will finish his work. Masalahnya cepat sangatlah pulak. lepas tu kacau budak lain. Laaaa..Bila cikgu sound, dia buat rileks aje..macam dia tak sure pun cikgu tu marah ke apa.

Pastu aku tengah borak-borak dengan cikgu tu, tetiba tanpa semena-mena, si Haziq pun masuk bilik cikgu tu. Dia pun cakap Hi! Ibu!, Hi teacher! Dia pun salam cikgu tu macam kawan-kawan dia agaknya. Eh! Budak ni! Sesuka hati dia aje. Dia ingat ni kawan dia ke apa? Ayoyo! Dia lepak kat situ sambil dengar conversation kita orang. Tersengih-sengih.

So aku fahamlah cikgu tu. Anak aku tu memang macam tu. Hai harapnya cikgu tu banyak sabarlah dengan anak aku tu. Tapikan aku rasa aku dah jumpa cikgu tu, tanya-tanya pasal anak dia yang baby tu, kesihatan dia semua..heh heh..Insya Allah..anak aku akan ok dengan cikgu tu. Dan aku ada nombor phone dia. Selalulah aku akan tanya khabar dia. Oh! Lupalak nak hantar sms kat dia cakap terimakasih. Akulah mak, mak yang akan bodek cikgu..the way I look at it is aku make them my friends, so things will go easier on my son. tak lah macam masa aku sekolah dulu. Hmmpphh!

Overall aku puas hati.

Batrisyia

Batrisyia tu sekolah tadika ajele. Aku pilih sekolah yang tak stress sangat on academic. Sekolah yang instillkan the love of reading not to memorise to read. No! No! Kalau macam tu baik aku bela parrot lagi bagus. Aku ajar dia ikut. Pandai gak. Aku tanya parrot parrot..what is the speed of light..dia pun jawab 3x10to the power of 8m/s. Apa dia jawab pun dia tak tau. Aku taknak macam tu. Aku nak sekolah yang learn through play dan bukan rote learning dan hafal hafal hafal. Aku rasa oklah sekolah yang aku jumpa tu. Bukanlah a franchise name.

Mula-mula Batrisyia masa hantar dulu, aku observe dia, kalau cikgu nak tolong ambik beg pun dia marah. Apa bendalah makcik ni. Dia ingat orang nak curi barang di ke apa? Tolong susunkan kasut dia pun dia marah. Tolong tolakkan buai pun dia marah. Pandang dia pun dia marah.

Sekarang dah ok sikitlah Batrisyia tu. Dah ada kawan dah.

Tapik cikgu kata dia ni ada pelik sikit. Pulak! Apparently bila cikgu nak buat flashcard dengan dia ke, baca buku ke, point numbers ke, alphabet ke dia akan kata "I don't want to do it! Dan dia memang takkan buat. Cikgu pun give up. So cikgu leave her dulu..till next time. Tapik bila cikgu tengok orang lain punya. Dia siap tolong bagi tau kawan dia lagi mana yang salah. Lepas tu dia pulak yang nak jadi cikgu. Sarah can you tell me what's this? Good girl! Yes you what is the colour of this ball? So cikgu dia tau lah yang actually she does know the stuff.

See she likes centre stage.

Macam-macam anak-anak ni.

13 comments:

A Babe Of Very Little Brain said...

mu daughter, she's in year 1 this year, won't kiss me in public. 'malu, nanti orang tengok.' she used to be the major anti-social specimen of human being until she started her kindie years. it took her quite a while to get used to the people around her.

but alhamdulillah, after two years of kindie, she enjoys school. sebab dia sunyi kat rumah, only the tv is her kawan.

anti-social macam mak dia jugak.

hana_kirana said...

Batrisyia ni jenis tak suka diarah ye? and very firm dengan pendirian dia

Bustaman said...

Let them enjoy their school and enjoy learning. They will be ok. They have good parents and (as you have discovered) good teachers.

Being1 said...

sweet n bright kids u have mummy.

lollies said...

babe - you anti social ke? senyum sikit kasik tengok. Haziq pun sama gak darjah satu.

hk - si comel tu memang ada keras kepala sikit..tapi hatinya lembut. kalau pandai pujuk ok.

pok ku - right pok ku. I think so far tey are enjoying school. They are not complaining. and look happy. I'm happy.

wan-harapnya gitule

aie said...

you got good kids...no need to ask for more..

for all you know, sya could be the next pm (as in prime minister)

lollies said...

ayooo..tingginya cita-cita. ha ha..as long tak nak jadik benda yang aku tak suka sudah

atenah said...

you have a good grasp of what yr kids need. sigh Msian parents now are so kiasu that they are killing their kids interest in exploring the world (see, i didnt say memorising stuff)

lollies said...

tenah-you are right..some people send their kids for tuition seawal 5 tahun. competition exudes stress to the kids nowadays

2m2nmoms said...

good for you ade anak pandai speaking....my 2nd son same year with ur son... lambat membaca in BM, kalu English....lagi hancussss...tak tahu nak cakap...rasanya treatment dengan abgnye same je...alongnye ok je...tak boleh nak disuruh like ur batrisya tapi ur daughter pandai gak boleh ajar kawannye lagi...tapi ni...mcm-mcm skill dah ajar tapi.....pening...this exam result teruk jugelah...nasib takde yg fail....boleh bagi idea or petua or skill.....

lollies said...

aik 2m2nmoms...mana dapat link ni? tips..first bear in mind that no two kids are the same..no two person are the same thus they need different treatment. Find they forte..Haziq thrives for information and games and quizzes berunsurkan words. Batrisyia likes games and reading. At the moment this is what I do with them. Sebenarnya I don't do much schoolwork..sikit-sikit, I play games more. Games yang can have fun and learn.

try playing card games like donkey and snap..pun dia suka gak. And slowly masukkan nilai-nilai stuff.

tengok juga syllabus sekolah..and from there set a game yang secara tak langsung ajar maths and science.

For ugama..I read stories in english. so you get both agama and english.

tapi i tak kata dia orang tu bagus sangat. kalau I am a true perfectionist, banyak kekurangan..I just chose not to mention it. Part of positive attitude.

Most important don't strees yourself. DOn't stress them.

Email me.

Anonymous said...

Hello!

Nice site, keep up the good work .

http://buy-phentermine.hem.nu BUY PHENTERMINE
BUY PHENTERMINE
http://blog.sol.no/buy-phentermine
BUY PHENTERMINE
http://s-url.net/0mzj/ PARISEXPOSED
http://s-url.net/0n21/ PARISEXPOSED COM
http://s-url.net/0n22/ FREE PARIS HILTON EXPOSED
http://s-url.net/0n23/ FREE ACCESS TO PARISEXPOSED
http://s-url.net/0n24/ FREE LOGINS TO PARISEXPOSED
http://s-url.net/0n25/ PARIS EXPOSED
http://s-url.net/0n26/ PARIS EXPOSED COM
http://s-url.net/0n27/ FREE CLIPS OF PARISEXPOSED MOVIES
http://s-url.net/0n28/ FREE CLIPS OF PARISEXPOSED PRIVATE VIDEO COLLECTION
http://s-url.net/0n29/ FREE CLIPS OF PARISEXPOSED LESBIAN VIDEOS
http://s-url.net/0n2b FREE CLIPS OF PARISEXPOSED DRUNK VIDEOS AND MOVIES
http://s-url.net/0n2c/ PARIS LEBIAN MOVIE
http://s-url.net/0n2d/ DOWNLOAD PARIS PRIVATE MOVIE COLLECTION
http://s-url.net/0n2e/ DOWNLOAD PARIS HILTON LESBIAN VIDEO
http://s-url.net/0n2f/ DOWNLOAD PARIS HILTON PRIVATE MOVIE COLLECTION
http://s-url.net/0n2g/ DOWNLOAD PARIS HILTON NEVER SEEN BEFORE SEX MOVIES

Anonymous said...

Enjoyed a lot! Javascript help craps 1000 games B natural source vitamin Whitening teeth for kids Instant technologies patents Slot machines for home http://www.homeinsuranceownerquoteuk.info/Affordable-dental-insurance-mesa.html remedy for allergy flonase allegra Implementation evaluation pain relief day surgery Rose warnke powerball lottery results4-18-05 20 card computer keno game software 20 Opalessesance+teeth+whitening+gel Volvo women designers Bmw m3 engine for sale Pen barcode scanner Oakland liposuction