Friday, July 29, 2005

Ngandungkan Haziq

Aku teringatkan masa aku ngandungkan Haziq dulu. I was a happy, chirpy little bumpy whale. I was extremely big! Perut aku pun membusung betul.

Tapi Alhamdullilah, sepanjang aku mengandungkan si sulung aku tu, aku tidak ada apa masalah lansung. In fact mood aku sentiasa baik. Taka ada pun yang orang kata yalah orang ngandung. pembawakan budak..biasalah marah-marah. Padahal naurally sifat aku memang pemarah orangnya. Punyalah cerianya aku masa tu, sampai ramai betul orang yang pointed that out. Strangers pun senang aje berbaik dengan aku.

Ada sekali tu aku pi makan dengan member-member aku. Pastu aku ternampak ada a group of men yang tengah makan buah manggis. Aku pun perplex kejap. Aik! Ini musim manggis ke? Aku pun dengan sekonyong-konyongnya pergi kat mamat-mamat tu and cakap kat dia orang.."Eh eh manggis. Musim dah ya?" sambil aku ketawa.

Little did I know the consequences after that. The guys practically stop eating and gather the rest of the mangosteens and pastu dia orang kasi manggis tu kat aku.

Oh! Mama! Malunya aku! "Eh! tak apa bang..saya bukannya nak manggis ni..saya tegur aje..tak taulak ini musim manggis". To this dia orang jawab "Tak boleh! Kalau orang ngandung tegur..tu budak tu yang nak makan tu. Ambiklah...kita orang dah makan pun."

Itu bukanlah niat aku kawan-kawan. Tapi aku sengih ajelah and ambik buah tu. Tapi malu babe malu. Tak buat lah aku macam tu lagi.

Murah rezeki anak aku yang aku ngandungkan tu.

Murah rezeki member-member aku yang ikut aku dan makan manggis tu lagi banyak dari aku walaupun dia orang tak mengandung dan tak boleh mengandung sampai kesudah pun sebab dia orang tu jantan-jantan tulen belaka.

Dan murahlah rezeki mamat-mamat yang sacrifice manggis tu kat aku walhalnya dia orang tak kenal aku dan aku pula bukanlah satu prospect untuk dia orang dapat mengusha.

Amin.

12 comments:

atiza said...

laaaa..aku pun ngidam manggis masa ngandungkan fadhli..

bila balik mesia makan for breakfast, lunch, dinner sema cukup...

lollies said...

tapi aku tak ngidam pun manggis tu..

Being1 said...

me ada makcik dulu yg tiba2 ngidam manggis masa dah abis musim. me pegi tawaf satu daerah pi carik dgn her hubby. last2 jumpa kat daerah sebelahnya, mintak kat umah tokey buah. huhu. itu anak pertama...

baru ni tgh preggy anak ketiga.. nak lempuk durian.. warghhh tak jumpa langsung.. pasar malam pun tadek. last2 org pakat buatkan, tapi masa tu dia dah tanak sgt...

cn said...

org mesia komen apsal Nina asek jelir lidah jer? jadi my Mak pun tepon kiter and tanya waktu preggy kan Nina dulu ngidam nak makan apa.. wah pikir punya pikir... kiter nak makan mee goreng mamak lah pulak..

hmmm

lollies said...

wan baiknya you ni tolong orang ngandung yang ngidam. Untung si sawach tu

CN-I pun sama. Jack2 tu dok meleleh air liur aje memanjang. Sampai sekarang I tak tau apa yang I ngidam dulu. Org. kata kalau dah ingat apa yg. dinidamkan tu..cubit sikit kasik kat budak tu. Wallahualam. Trylah.

aie said...

tak payah la nak cari2..dulu masa mak aku ngandungkan aku ngidam nak makan ikan darat..tak dapat..bila aku lahir, abah dapat le carikan..dia pun palit kat tepi bibir nih..

lebih tempias sampai org kena pakai payung kalo cakap ngan aku..heheh

Sunflora said...

alamak! Manggis kat sini 6 bijik Rm15!

Hehehehe yerlahhh nasib the men tu gentlemen! Rezeki! Amin :)

lollies said...

aie - hah hah remind me to bawak payung next time lunch dengan ko

sunflora - kadang2 rezeki datang tak pasal2. aik! ada manggis jugak kat sana?

shidah said...

aku mengidam makan roti canai kat satu particular stall tu. Not a roti canai fn though. tak mencabar langsung. But honestly, sampai beranak aku tak dapat. Ada je la penghalangnya....

lollies said...

siannya..so anak ko meleh ke air liur dia seperti teori-teori orang tua tu?

Anonymous said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP » » »

Anonymous said...

Keep up the good work » »