Friday, March 17, 2006

Kisah di Wad ICU Hospital Muar

Latarbelakang cerita

Nama ayah saya : Zainuddin.
Nama ibu saya pula : Rohana atau lebih dikenali sebagai Cik Ana

Cerita

Ada patient baru masuk ke wad ICU ni. Well taklah baru. Dalam dua minggu gitu. Nama patient tu Zainuddin. And nama isteri dia pulak Rohana. Can you believe that? Nama couple yang sama?

Pastu dia orang letak katil Encik Zainuddin tu kat sebelah katil mak saya.

Encik Zainuddin tu masih lagi dalam keadaan koma. Cuma sesekali dia akan buka mata, but he does not respond to anyone yet. Sometimes when the nurses are trying to get his response, they would talk, or rather shout to him. "EN. ZAINUDDIN! KALAU FAHAM SILA TUTUP MATA SIKIT!" No response. "EN ZAINUDDIN! BOLEH FAHAM TAK?!" No response.

The thing is, my mum would go wide eyes and all bila dengar ni. I saw that when I was with her. Then I smiled, touched her hand, "Itu bukan ayah Ibu. Nama orang tu pun Zainuddin." My mum looked at me. Relief perhaps.

Then I said further, "And nama isteri dia pun Rohana. Ha ha ha. Imagine that." And my mum laughed too. Well she didn't laugh out loudlah, no voice remember.

Kesimpulan yang dapat di buat disini, is my mum is getting grasp of things. She knows my dad's name, her own name and she can comprehend humour. Not bad eh for someone who is suppose to have brain damage? Alhamdullilah.

Lagi satu cerita ni. You know sometimes sedara-sedara yang jauh dan jarang jumpa, dia orang bukanlah kenal the other side punya sedara tak?

My dad's cousin datang dari Trengganu melawat mother I. In factnya pasal tak pernah langsung jumpa dia, I don't even know her name and I still could not recall her name at all. Somehow masa melawat tu adalah dia berbual-bual dengan sorang makcik ni. Then she asked my dad, "Ohh mak Cik Ana pun ada datang juga ya. Duduk rumah lah ya. Tunggu Cik Ana."

I looked at my dad and he looked back.

"Mak Cik Ana? Ana mana ada emak lagi. Dah lama dah meninggal." Kata ayah

"Eh! Habis. Orang tu tadi kata dia mak Cik Ana. Saya berbual-bual dengan dia tadi pasal Cik Ana koma. Sampai peluk-peluklah." tanya sepupu ayah saya.

Cuba teka dengan siapa sepupu ayah saya tu berbual?

Hint : Ini bukan kisah hantu.

11 comments:

Nazrah said...

pakcik zainuddin sebelah katil tu punya kerabat la kan

Captain Barbell said...

dia ana lagi sorang tu punya makcik la

bertique said...

hahaha ...

syukur la lollies, ur mom's condition is getting better and better.

take care ok.

lollies said...

nazrah and saudagar - makcik tu mak kepada puan rohana yang lagi satu. yang sepupu father i tu bukan main borak. she thought they are talking about the same person. ayoyo

betik - ha ha ha. Insya Allah

1 said...

hahahaha. takleh imagine kalau me kat tempat mummy mesti ketawa takleh kaver. huhu.

hope everythin goin well for u.

Nekbat said...

My question is would Encik Zainuddin the other patient be in shock when he wakes up to Lollies' Mom Cik Ana next to him. Haha kelakar la your dad's cousin tu. Glad that your mom is continuing showing progress.

lifecuppa said...

ha haha..silap orang punya kes nih...but syukur that your mom is getting better - Alhamdulillah..

anne said...

he..he...En Zainuddin sebelah punya mother in law kut....

lollies said...

nekbat - that would be hilarious..but in/fortunately he was moved out to the CCU. my mum still in ICU :-((

OO - ketawakan sepupu father i tu

anne - yup right

Anonymous said...

Cool guestbook, interesting information... Keep it UP
» »

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! Keenan buck eyeglasses Guernsey medications white list and prescribing http://www.cheapionamin2.info/Tablet-ionamin.html Subaru knock sensor how to Laser hair removal in houston tx Difference phentermine bontril levaquin 2c antibiotics culinary school Dospan effects side tenuate alfa romeo 147 parrot High performance parts for pontiac how much does medical malpractice cost http://www.order-diet-pill.info/Ionamin_at_the_rx_discount_club.html next day ionamin shipping Dell laptops sources