Wednesday, April 16, 2008

Progress kelas

family Hazihi suratu usrati.

This is a picture of my family.

Hazihi - this is

suratu - picture. the spelling is صورة

usrati - my family أُسرتي

dalam bahasa arab usrah (أُسْرَة) maksudnya family. bila kita addkan huruf ya (ي)jadilah usrati (أسرتي)maka jadilah maksudnya my family.

dalam observation yang pendek ini taulah kita kalau kita addkan huruf ya kepada kata nama jadilah ianya sesuatu yang belongs to you. Contohnya

kalam (pencil) - kalami (my pencil)
kitab (buku) - kitabi (my book)
zauj (husband) - zauji (my husband)
habib (lover) - habibi (my lover)

berbalik kepada gambar di atas.

Minal yamin

from the right

haza zauji wa habibi. Hua mohandis
This is my husband and my lover. He is gorgeous (hahahahha)

Hua (هو)means he.

Thuma, waladi saghir zachary

then, my youngest son Zachary

wa waladi Haziq

and my son Haziq

and finally the one sitting down waladati or you can use binti Batrisyia. (he he banyak tak tau maknanya dalam arab)

waladi - my son
waladati/ binti - my daughter

maaf mungkin banyak tak betul kat atas




anyway saja nak report progress. my arabic class have been going on well. exam hari aku dapat 59.5 out of 60. half mark telah dipotong on my reading. maybe i tend to suka panjangkan bacaan yang sepatutnya pendek.

but my written test dapat full marks. yes! yes! let's pull confetti. kali ni exam ada sikit susah..tapi nampaknya skill main hentam masih ada lagi pada diriku..and Alhamdullilah yang hentam tu menjadi.

I've always told haziq especially, when you are in doubt in your exam, hentam sajalah. jangan di biarkan kosong. untung sabut dapat gak markah.

I have improved slihgtly on my makhraj (ح). However I am rating it 40% only. sebab I did well kalau (ح) tu ada sukun atau baris atas. tapi kalau baris bawah macam (الرحيم) atau baris depan, kekadang jadi kekadang tak. Tak apa cuba lagi.

Baca surah dah sampai AlAdiyat. terus terang aku tak pernah hafal juuz Amma tu sampai sini. Tapi yalah kena recitekan. Walaupun asalnya hafal sebab takut kena soal, tetapi adalah juga kebaikannya. Adalah variety sikit surah dalam bacaan sembahyang aku.

Lagi satu, sekarang ni jadi macam aware pulak surah2 atau ayat2 yang pernah hafal tu betul ke huruf yang aku sebut. Tengok balik ayat kursi mana (ح), mana (ع) mana (dzal(asal dzal ni aku takleh taip pakai keyboard ni hah?)) dan macam-macam lagi. It certainly has open my eyes. Jadi bila dah selalu kena refer kekadang bila hafal tu macam nampak that particular page depan mata. Lebih aware.

All in all. The class has been going on tremendously well. I have added fiqh class as a must go. But can't story much about that one. Saya budak baru belajar. The more you learn, the more you know that you don't know.

Silalah minum air mango lassi. Saya jamu. Kita score exam bahasa arab hari tu.

8 comments:

-akuni- said...

Lollies, awat muka Syia tu saya nampak macam lain macam aje - tenyeh lipstick mak dia kot...

Baguslah Lollies, ada peluang beljar ni - belajar lah sepenuh hati. Bukan kita ni sentiasa dapat peluang tu...

Ummi said...

*clap clap* congrats..i jugak lah dok tahap ni tak move..

mrsloke said...

wah... saya pulak yg berkobar-kobar nak belajar Arab.. ha ha. :)

Congrats Lollies!

Anonymous said...

Ahsanti! Mumtaaz Ya Talibati!
Wa Mabrouk Ya Mujtahidati.

Nefertiti

Lollies said...

akuni - taklah dia minum air oren. ni gambar lama ni. masa tu dia umur tiga tahun lebih.

ummi - alaah i tak kerja. ambik kesempatan kata orang. plus it is so near to my house. :D

mrs loke - hah! bolehlah kita bertukar2 nota. :D

nef - Masya Allah ukhti. kaifa haluki? lama betul tak dengar cerita awak.

syukran jazilan. Ana tilmizatun jadidah. so banyak lagi ak tau. :D

Mak Teh said...

Mak teh pun dah belajar dulu sikit-sikit semasa Yanna dan Ally nak di hantar ke Sudan. That means about 8years ago. Lepas tu sambung lagi sikit, then stop sebab macam-macam kesibukkan melanda.

Standard mak teh lebih kurang lollies lah. Tapi kalau cuba-cuba cakap pakai hentam saja bolehlah juga. Hehehe

Syabas anda seang belajar satu bahasa yang indah dan challenging to learn. Nanti bila baca al-Quran boleh faham sikit-sikit. Insya-Allah akan bertambah maju. Tekun dan usaha tangga kejayaan.( Komen dari Guru Besar, Hehe )

Jeni said...

Lollies,
hua mohandis bukan bermaksud "dia jurutera" kah?

Lollies said...

mak teh - mak teh punya hentam hentam pun mesti bagus punya. terimakasih. saya akan teruskan ketekunan. he he

jeni - hahahahha. memang pun. i was just waiting for someone to pick that up. that's why i ketawa terbahak-bahak kat atas tu.