Friday, September 12, 2008

Nasib Orang Merantau

!! من فضلك
الرجاء عدم الوقوف هنا
وألا
سوف نبلغ الشرطة


Hmmmm

let me highlight to you some of the words

من فضلك - please
الوقوف هنا - park here
وألا - or else
الشرطة - the police

One glance you might think it says, Pleasepark here or else police will come or something.

alas it means totally the opposite. basically the whole paragraph means

Please don't park here or we'll call the police.

This note was put on my lover's windscreen. He parks near this local guy's house. Not blocking anything. Next to his tall wall. Normal scene at any residential place. Personally I don't think the police has jurisdiction here.

But who are we? Menumpang sahaja.

Well at least they said Min Fadlik ( please).

17 comments:

~akuni~ said...

Itu parking beside the tall wall untuk dia dan knoni saja tau, dan untuk pak polisi jugak kot...

Ala... cian nyer awak... abih tu, nak kena parking kat mana lak lepas ni?

atiza said...

kalau ada inflatable car bagus gakkan? kereta boleh parking sideways ada dah..

elisataufik said...

rumah mana satu ni??
mari kita baling telur!!

Anonymous said...

that's like kat london where we lived before as well. dapat notes macam tuh and even they write on their gates besar2 tarnish jer gate rumah dorang ha ha ha.

-nonah-

Lollies said...

akuni - parking jauhlah sikit. huhuhu. tepi rumah orang gak.

elisa - rumah kat depan tu. yang seberang jalan tu. jom jom baling telur busuk.

anon - mana-mana pun sama eh?

Lollies said...

atiza - kalau ada inflatable car aku masukkan aje dalam bag. habis cerita. hahahha

BeeLOVE said...

hurmm agak2 kalau pak polisi datang, apa derang nak buat pon yek?

nak join baling telur busuk bley? hhaha yang ni kalau panggil pak polisi sure kena tahan masuk balai hehehe

Nazrah Leopolis said...

kat sini pun kerek woo..orang park kereta untuk anak gi skool dekat depan dinding dan tak block pun gate dia,siap pengetua antar surat pekeliling

Anonymous said...

Komen Pak Malim, kucing ray yang alim.

Saya akan merasa sedikit sakit hati jika mendapat nota seperti itu, kata Pak Malim sambil menggaru kutu. Penulis nota itu menunjukkan tahap kesombongan yg amat sangat, kata Pak Malim sambil makan pengat.

Lollies said...

beelove - tak taulah. tapik i suppose dia akan nasihatkan taht we park elsewhere. and lagi satu polis kat sini bukannya semua boleh cakap omputeh. nanti apa pak arab tu kasi tau dia. lecehlah.

nazrah - nasib kitalah cik kiah oi

pak malim - sesungguhnya saya amat sakit hati. tapi tak terperanjat kerana dari awal nampak kaum mereka arrogant dgn kaum kita dari asia. kita ni bagaikan pendatang biasa2 aje pada mereka.

simah said...

love the photos u snapped of the kids... pandai pose gila budak tu...

welcome back home...sama la kita...2 months back home with banyaakkkk rempah bawak balik heheh..

the good thng about all of them n the same school...senang mak dia nak drive semua ke satu tempat kan? tak payah pi sana sinipick one and then the other...

take care! i suppose ur lil one will adjust slowly.. what s the state of emotion of the mom now?,

Cherry said...

sorry lolies, ai tu you singgah rumah tak sempat nak jumpa. my car pool mate for the kids' tuition tu tak dapat ambik tiba2, ada hal. the kids dh tunggu more than 30min. i pun terus cabut. tak sempat jumpa . hope the books are what you need. the price tu, you sedekah jelah kat mana-mana on my behalf whatever amount.
-ninuk

JoKontan said...

I thot if you really translate it, it'd be


Blease don't Bark here or we'll call the Bolice.

:-)

mosh said...

would the police do anything in the first place? is it illegal to park in front of his house?

Lollies said...

ninuk - oh sungguh murah hati you. the books are among what i need. terimakasih amat. Insya Allah i will do that. terimakasih sangat-sangat ya sahibati.

jo - hahahahhahaaha. bandai bandai

mosh - i don't think its illegal. i don't think police boleh buat apa. tapi malas nak gaduh dgn locals. grrrrrr

BDP said...

alalaaaa ciaan dierr... :(

theotheraj said...

kat rumah aku in PH pun ada neighbor yang bodoh eksen gitu gak. siap sound adik aku. maybe diorang tak reti bawak kete keluar masuk rumah kot.