Wednesday, October 17, 2007

First Batch of Open House : Done!

Last night I opened up my open house for our first batch of guests, my lover's officemates. As you know, I like calling people in small batches rather than the one shot, cover all open house. I prefer an intimate entertaining.

The menu? Oh same thing I did last year. Just a bit of adjustments due to lack of ingredients.

Rice
Thai Curry Prawn with Pineapple
Beef Patayya style
Sweet and Sour Garoupa
Fried sawi with fishballs
Marble Jelly pudding
Watermelon juice
Sweet melon
Crunchy grape

The men, I noticed, ate a lot. I think its because they missed the white rice afer gluttoning over ketupat and rendang and noodles and laksa.

A few more batches to go perhaps. Kalau rajin. Some people who are actually close to me heard about my open house and have been hinting why they are not invited. Gulp! If only they know that I will invite them on the weekend so they can spend time longer at my place. I will explain to them after this.

Kadang-kadang tak tau nak masak apa dah. But next possible in line

Mee curry
Laksa Johor
Mee bandung
Lontong set
perhaps a breakfast invi so can make nasi lemak
nasi puteh set with steam fish and chicken padprik

Somewhere therelah. Can you help me with more ideas?

19 comments:

MULAN said...

i pun tahun ni ikut nasihat pakar (u la.. tq) buat sikit2, tak macam last year buat sekali harung..!!! nak pengsan last year.

kebetulan akak msia belakang umah buat open house petang 1st day raya, i pun jemput jugak 1st batch tu aka muslim msians je dulu la.. i masak mi calong (mi sup bebola ikang versi ganu).. next will be nasi lemak..

u tak jawap ucapan selamat hari raya, maap zahir batin dari i kat previous post u.. sedih nya daku.. uhuk uhuk..

BDP said...

lollies..wat la rendang unta....

Lollies said...

mulan -hu hu hu. malunya saya. tak perasanlah awak. mintak maaf sesangat. buat sikit2 boleh entertain betterkan? i rasalah. tapi ada orang boleh aje bantai sekalu harung. itu orang terer

bear - rasanya macam lalu. he he

Anul said...

sedaaappppnyaaaaaaaaa...nak nak..meh la anta sini kak lollies..hehe..

Bapak Beruang said...
This comment has been removed by the author.
BDP said...

rasa macam lalu tu apa arr?

Lollies said...

anul - a;aa awak mmakan mesti lagi gempak dar saya

bear - eh silap. macam tak lalu

atrco said...

Goreng paru, buat sambal belacan, ulam petai ngan jering, masak lemak cili api ayam pedas kaw kaw.

apa lagi?

JoKontan said...

I always prefer smaller gatherings. Boleh bborok lebih over kuaci..


Leave it to me for more ideas bebehh...

. Easy Peasy Lemon/Sunquick Chicken.
. Macaroni Soup
. Soft Tofu with sweet and sour sauce.
. Pana Cotta (sp?) with strawberry sauce(Maam buat nii best tauu)
. Ayam Goreng Berempah Bercili.
. Onion Soup.
. Garden Salad with Vinagrette (sp) Dressing.
. Mushroom Soup with Clear Noodle.
. Ikan Goreng Tauchu.
. Roti John.
. Bun with Slice Omelette cicah with Curry.
. Fresh Peeled Chilled Betik
. Air Bandung Berkorbonat.

Better stop here....

Have fun preparing those!
:-)


ours

Mama Rock said...

lollies, kat malaysia ni no need for breakfast - nasi lemak can serve any time throughout the day. so kira menu nasi lemak tu okay le. anyway, selamat hari raya and maaf zahir batin. you guys seem like having a ball!

maklang said...

Kalau maklang:

spaghetti
lasagna
mee singapore
nasik tomato
nasi goreng China with ayam bakar

macam2...ikut rajin malas je lollies...maklang pun tahun ni malas nak jemput ramai2 sekali gus sebab kadang2 tak perasan siapa yang hadir

sejak last year dah start jemput in groups...lagi pun badan dah tak larat nak layan ramai2 sekali..

Lollies said...

atrco - ni baru balik makan tengahari kat opis ke?

mama rock - kalau gitu nasi lemak boleh di ambil kir. senang sungguh nak buat ni. kena masak atas dapur ah nampaknya. periuk nasi tak muat

jo - resepi panacota tu ambik kat elisa punya web ke? kita pun dah try. he he. hah roti john is splendid kan? boleh trylah. air bandung boleh tapi takleh letak soda. sini susah dapat. kalau dapat pun mahal gila.

thank you so much. banyak idea boleh diguna pakai

mak lang - mee singapore tu macamana mak lang? mee hoon sinngapore ke? yang warna puteh tu? tapi spaghetti tu memang ada plan nak buat. especially masa masak pedas-pedas. jadi budak kecik boleh makan

Nazrah said...

apa kata buat 2 jenis noodles

1.mee hoon sup untuk budak2

2.mee kari/bandung untuk orang beso


pastu kalau nak tambah grilled chicken wings( campak je dlm oven sekali harung),fruit kebabs(budak2 suka buat ni)
pastu buat ler apa2 bubur...jagung ke, pulut itam ke, terigu ke, yg tak payah susah2 bahan dia.

kopi o, teh tarik.budak2 beli air kotak je dah.begheh!

simah said...

tak reti nak suggest sebab i bukan reti masak...the rest r suggesting... so ok la tu kan?

good luck la with ur open house tu...mesti this syawal u akan pengsan masak!..good luck! :0)

Dills said...

Jangan harap la i nak suggest apa apa kat you. I sendiri pun terkial kial nak masak kat dapur. hahahaa.. alah you dah terror nak masak untuk guest yang banyak....

Eh, i baru berkenalan dgn Kak Dayang. Best la dia. Sporting giler!

~ahni~ said...

Lollies, Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin.

Tahun ni aku nekad buat satu main menu sahaja (malahan, setakat ini, that is the only menu) iaitu mihun soto.

maklang said...

mee singapore tu mee siam goreng then makan dengan kuah taucheo. Sedap tau...

Aidan's Mama & Papa said...

soto ayam
soto daging
bubur lambuk
nasi tomato
mee hailam
mee siam kuah

wish qtar's only an hour away from us...

(p.s: sorry lollies, hope its not too late to wish you selamat hari raya, my sister and family were here during raya, we were very busy masak-ing and jalan jalan-ing)

Zaza

Aku Bukan Seorang Angkasawan said...

giler sedih lagu ni