Sunday, November 23, 2008

Revampment

I consider myself not a shopping kind of person. I don't usually go out hunting for sale and I rarely window shop. Meaning also I don't buy too many things. However, it doesn't mean I do not like owning nice things tau. It's just that well, since dari malaysia lagi money has always been tight. Even here with the skyrocket inflation rate, we are feeling a big pinch, but that is another story altogether.

Anywaaayyy, so I am wondering about those good friends of mine who shop like there is no tomorrow, where do they put all their stuff?? I don't shop that much and I am already running out of space! They shop like nearly all the time, and they still continue to shop whenever there is sale or not.

Like when we go through our second winter here, I ran out of space to put all our thick jackets and mufflers, and trench coat yang sangat hensem (ehem ehem). In the end I had to buy those railing to hang them. Which I don't like because the jackets are all exposed and kena gantung elok-elok all the time. benci.

But that is way cheaper than buying a new cupboard. At least we have deferred one capital expenditure.

Then somehow we have accumulated more bajus. And the kids also. Jack use to share cupboard with mine. Now I put his with Haziq's and it is currently very cramped.

After finally coming to terms that I am not working, I unload all baju kerja, blazers and coats pelbagai. They are now neatly folded in the suitcase. Hah! Lega sikit gerobokku.

Somehow after sometime jadi sempit balik.

Then I came to term that there are some kebayas that I won't be wearing anymore because errr err tak yah citalah because why. So I unload that one. Adalah lega sikit aje. I took out really old baju kurungs as well.

After sometime sempitlah jugak balik.

Then after happily putting on the hijab, I took out all those not suitable skirts off and decided to fold them instead. But then another problem arise. I don't have space to put them. I still want to use them. Lawa lagi tau. So I rearranged all the clothes properly and somehow managed to divide them into sections. Baju siang, baju tidur and jeans.

I am not entirely happy because I do want to divide the baju siang into baju siang glamer sesuai untuk menyambut laki pulang dan baju siang potong bawang. And the baju tidur should be divided into baju tidur waktu tak period atau gatal dan baju tidur waktu period atau juga baju padan muka kau tak dapat.

But gerobok kecik. So oklah tu.

I have also changed most of the hangers to the thinner ones. Still sturdy, not flimsy like hangers from laundry shop, though.

I have rearranged the kids cupboard too. All the too small baju jalan has been folded nicely. Sya and Jack have quite good clothes which I have no one to hand down to. I am thinking of doing a garage salelah kat malaysia nanti. Just a thought.

All the bajus yang kecik dan tak cun, have been taken out.

Haziq's shirt and jeans which are too small have been folded nicely awaiting for Jack's turn.

The other thing which I cannot stand is the comforter, sarung duvet, spare duvet, pillows and bed sheets. Alaaa tak ada tempatlah nak simpan. I have finally gave up and agreed to wrap it up in layers of plastic and shove it under the bed. I hate stuff under the bed tau. Huhuhu. So far only Haziq's bed is spared.

All these efforts have deferred our investment in getting a new cupboard, which is a real yayyy. So I am monitoring more things to revamp just so that I do not need to buy ourselves anymore cupboard, selagi boleh. He he.

Hmm come to think of it, I haven't been playing goddess for quite sometime kan?

29 comments:

Ummi365 said...

not to worry I am in the same boat too.. i guess most women are like that too. after moving to our new house, i thot i managed to get rid some of the "kebaya" like you said, thinking i would go back to that size, but had never did for the past 4 years. and yet still i dont have space. and lately i am crazy into mun@arah/@ariani tudung which needed more space arghhh..

Ummu Layth said...

heheh this is just the problem i was talking about too. hence the garage sale and buying space bags (the ones u can vacuum the air out of 'em!).

it's funny how much stuff we have and then the stuff we have to buy to keep the stuff in!

i even have a bundle which i sayang nak buang and intend to give to people but u know..takde masa lagi nak organise properly hahaha.

kesimpulannya, we're all in the same boat, babe

OndeOnde said...

sorang lagi nak join the boat!!!!!
we have lambakan baju lama not that we bought new bajus!

I totally agree with comforters, duvets and what not! Even kain lap pun nak kena ada space tau!!!

this is why I am praying hard next time dapatlah kita orang dok rumah sendiri senang nak ketuk paku sana-sini or tambah rak.

p/s: hehehehehe....psssstttt..I pun sama ada baju siang bawang, baju tidur time period, baju tidor time gatal hehehehehe...

famyGirl said...

masa mula2 jadi suri@home i attacked the cupboards. byk juga lah pakaian yang dah tak jadi penghuni tetap almari. but over the months (read: tak sampai setahun pon!!) mcm dah overflowing balik. tu tak masuk tudungs lagi. and the weird thing is i tak shopping pon!! :P

the cycle never ends... *sigh*

IbuHaziq said...

waaaaaa...i thought i sorang jer yg asa masalah space nihh...hehehe...i end up putting all my bedsheet bla bla...on top of the cupboard which is so tk kemas...benci but i got no choice huhuu...and haziq's clothes sudah semakin byk thanks to me (bukan ape....leh simpan for the next oen kan muahahah) the drawer semakin membuak....huwaaaaa....nk nangis...tk organize langsung...tu belum lg touch on my clothes and hubster;s clothes...smpai esok tk sudah.... :p

conclusion: eeerrrrr...i need help hahaha

abi said...

memang betul-betul surirumah. apa ini kesan cabut gigi?

p/s: tak sangka ada banyak jenis baju tido ye. hahaha

Nina Zan said...

Baju gatal tak pakai space banyak la. ahahah

Kiter ada boxes with baju budak2 yang amat2 disayangi. Nak bagi kat anak buah, rasa macam nak ada baby lagi. *sayu*

Tapi hari tu tengok baju melayu Naim dah sampai Saudi rasa macam lagi berbaloi kalau bagi orang daripada simpan sendiri. Hmm but sometimes some people tak gemar dapat baju 2nd hand.

Anyway, this post means... dah tak suck-it lagi. Yay!

butterflutter said...

Ahhh...ini mmg satu masalah besar tau. B4 puasa I dah slowly go thru all the bajus, pack masuk kotak and finally after raya pegi hantar ke RALK. Erk...I rasa aktiviti ni if buat every month pun masih tak settle masalah.
Dulu Sarah & Hannah share wardrobe then bila I outstation mr pening kepala cari baju. Then beli another wardrobe for Hannah. Ok skit lah.
Now what I need is a new bigger chest of drawer heh..heh..tapi still tak terbeli-beli tunggu duit terlebih which is never happen.

Ana said...

Lollies,

Dalam bab-bab mengemas wardrobe ni,I think kita ladies semua hadapi the same senario, cuma rajin atau malas je. I pun kekadang buat-buat tak nampak je, sampai patah le hanger dalam wardrobe tu dek disebabkan banyak sangat baju dan oleh dek kemalasan tahap maksima.

Tang baju tido gatal tu, I tiap-tiap malam memang wajib pakai baju tu, sebab hubby taka suka I pakai kaftan or pyjama. Masa pregnant pun dok pakai baju tido gatal tu, just imagine betapa buruknya rupa kita time tu? Hmm....janji bahagia....

cikdinz said...

kena tambah gobok lagi...

zan said...

my problem pun sama dan tak larat tengok toys budak2 yg berlambak2 dan jugak baby stuff, cod, playpen, basins, potties, etc...tak sabar jer nak declare close shop so that i can get rid benda yg bagak2 tu :)

elisataufik said...

tapi kan baju2 kebaya and baju kurung yang zaman muda2 dulu I sayang lah nak buang.. keep dreaming of the day that I will fit back into it.
How now brown cow?

elisataufik said...

p/s I memang muka tak malu untuk offer my kids' clothes to people. If they want they can take. If they dont want, they can politely decline. Baju Anis dah distribute kat Riyadh (sebab kat sini ramai little boys), baju Izani I gave some to my friend Gee.

1na said...

Wow..

satu kapal...

Psst... dah tgk stor? Saya tak nak langsung switch on lampu stor... semaknya...

To do list for this weekend :
1. 'Rebranding' stor
2. Kemas tanah sekangkang kera kat belakang rumah

Ini semua selepas selesai my routine chores every weekend. i.e lipat baju, iron baju, vacuum, mop lantai, sental bilik air....

kiranya saya ni goddess ker?

MULAN said...

nak buat garage sale tu, kasi tau ya..

he he.. pandang je la semua tu.. toksah kemas2.. lepaaaakkk..!!! he he..

atiza said...

vocab 'revamp' itu menunjukkan anda adalah wanita korporat..hence the need not to waste the skirts (yg tutup aurat la of course), the kebaya (yang masih allow some room in them)..

kalau hanged, less space used..

jangan gobok roboh udah :)

Lollies said...

ummi - err apakah itu tudung ariani? Do tell. Do tell

aliya - oh i have seen this vacuum bag. tapi member i beli dari UK. kat sini tak ada jual. huhuhu. but it sure saves a whole lot more space. tengah membeyangkan dapat bungkus duvet, alas meja segala jadi sekempis2nya. pergh sure banyak space boleh save. defer lagi investment gerobok tu...

how do we manage to accumulate stuff ni? he he he

OO - tulah OO. dok sewa rumah orang ni geroboknya kecik. huhuhu. I tell you masa u masuk rumah nanti buat wardrobe built in terus sampai ceiling. I really love my gerobok kat msia tu. banyak bendab boleh di sorokkan. tee he he

yayy to baju gatal. and baju gatal jangan digunakan untuk potong bawang. baunya sungguh tak aphrodisiac

Lollies said...

famy - ooohh rupanya i am not alone. Hah! minggu ni I nak attack rak kasut. Makcik suspect banyak kasut yang tak senonoh rupa ada disitu.

and i nak attack kotak yang i isis setokin for the kids. mesti ada setokin tak ada pair. setokin kecik.

ibuhaziq - you also need to tambah another one to use haziq's baju. heh heh heh. tapi yes i simpan baju the older kids dengan rapinya (betul ke ni?) In factnya baju jack sekarang banyak baju haziq.

abi - sebenarnya projek ini telah berjalan selama sebulan. dah selesai dan berjaya barulah di blogkan. Yalah dah domestic goddess inilah challenges. part of the challenge to pastikan duit laki kita tak di spent spent spent sahaja. kita kena berusaha untuk mengdeferkan investment and stretchkan selama boleh.

baju tidur? mesti lah banyak jenis untuk pelbagai kategori. ;)

Lollies said...

nina zan - hahaha. betul betul baj gatal tak pakai space. yang pakai space is baju potong bawang. masalahnya juga ialah alas meja dan sarung tilam yang memakan space. bosan bosan.

sekarang dah tak suck-it lagi tapi mulut takleh bukak besar sangat. jaw macam tersekat.

bf - sementara tunggu duit lebih tulah activity2 revamping ini akan diteruskan. stretch baby stretch as much as we can.

ana - eh mana ada buruk. sexy tau bump tu. fewitt.

cik dinz - malas nak keluar duit and sempitkan rumah. kita tengok boleh bertahan sampai bila. jeng jeng jeng

Lollies said...

zan - wei janganlah close shop lagi.

elisa - samalah dengan I. sesungguhnya harapan itu bagaikan motivasi untuk saya. Ahaks!

i pulak selalu mendapat baju yang orang tak nak. yayyyyyy

ina - ohh stor saya sudah di kemas dengan jayanya masa balik hari tu. sebabnya suitcase balik dari msia dah tak muat. apa lagi kenalah kemas. hahahahha

mulan - hahahhaha. pandang aje hari tu sampai bukak aje pintu gobok terus tumpah isi baju. hancus

atiza - masalahnya nak gantung pun dah tak muat maka terpaksa aku turunkan darjat mereka ke kategori lipat. p/s gerobok aku tu sangatlah kecil

Ummi365 said...

lollies.. tudung @riani and mun@warah sama jenis.. harga pun lebih kurang sama. @riani is sold at jln masjid india infront of jakel..kalau balik nanti gi tenguk..

shidah said...

Kalau beli satu almari lagi pun, over sometime, gerenti penuh balik. Takkan nak beli cupboard lagi satu, dan lagi dan lagi kan?

Nanti bila balik Msia, bawak bag byk2 isi segala baju tu.... kalau tak buat garage sale pun, bungkus baik-baik, kasi label, orang yang kutip sampah tu boleh ambil. They will be very happy to accept that.

Bila bag yang bawak balik tu kosong, bawak pulak byk2 ration ke sini. Kalau terlampau byk bawak balik ration, bungkus baik-baik, label, sedekah kat Msian kat sini :). We'll be very happy to accept that!

mosh said...

exactly what we have to do to accommodate the coming additions to the family come december and february. but super very malas one nowadays. thankfully my heavily pregnant wife is somehow very rajin that ended up doing most of the housework... bad.. bad.

Intan Saleh said...

baju padan muka kau tak dapat? ahaha!

baru nak suggest space back tu.. aliya dah suggest dulu. sini ada macam2.. nak order? nnt saya tolong pos.

Intan Saleh said...

opps.. i mean space bag.

Lollies said...

ummi - someone needs to show me a sample of this tudung. he he he. cepat ummi ambik gambar letak kat blog.

shidah - kalau dok beli gerobok tu maknanya betul-betul terover beli tu.

i do that all the time bawak bag kosong balik ke msia so that i can brinng stuff back here. orang merantaulah katakan.

mosh -hmm tell me when are you rajin bab bab ni? :P *lariiiii*

intan - hahahahha. tapi eh jangan buat macam tu tau. tak elok.

ala susahkan awak aje pos-pos. lepas tu tak tentu sampai lak tu. however kalau nak pos ke msia would be a very very good idea.

Intan Saleh said...

ok.. lemme know what you want then saya bawa blk msia and pos. ok tak?

cikdinz said...

nak sedekah baju tu sayang plak ye...

~akuni~ said...

Kat umah pun kena practise 5S macam kat opis gak; sisih, sapu, susun, seragamkan, sentiasa amal...