Thursday, August 11, 2005

AP


Gambar ni menunjukkan hotspot dan smoke plume pada Jun 2005. Sekarang ni double teruk asap yang dapat dilihat. Tapi aku tak ada pulak gambar terbaru. Dan dijangka, dalam minggu akan datang akan menjadi lebih teruk.

Hai...huruf AP masa sekarang ni dah betul-betul jinx dah kat negara ni.

Masa mula-mula cerita Ayah Pin.

Lepas tu cerita pasal Rafidah Aziz dengan AP dia

Sekarang cita pasal haze yang teruk denag API pulak.

I feel like puking and I am not sure which is the cause. the fact that some people minum air cuci kaki AYah Pin ke atau API yang dah reach over 500 ni.

Hari ini aku, selaku Menteri Pendidikan di Lollies Kingdom telah mengishtiharkan cuti sekolah bagi anak-anak yang tinggal di kingdom tersebut. Haziq telah di tugaskan untuk membaca cerita Charlie and the Chocolate Factory..sekurang-kurangnya satu chapter satu hari dan cerita kat aku pasal Willy Wonka. Semoga dia dapat inspirasi pasal cerita Charlie tang duduk kat rumah kecik bersama-sama keempat-empat atukya itu.

Sementara itu, bagi Datuk Sri Rafidah Aziz, lepas ni kalau nak tetiba rasa nak cuti rehat, terpaksalah naik kat KLIA sebab airport kat Subang dah tutup. Pilot yang terer macam Kapten Norhisham Kassim mungkin susah nak landing and take off kat airport Subang ni. Aku nangis tau baca cerita ni. Bukan cerita Rafidah..cerita pilot ni. Clicklah and baca.

Dalam sibuk-sibuk ni, semua tak tau manalah Ayah Pin pergi agaknya. Ayah Pin merajuk ke teapot Ayah Pin kena hancurkan? Kalau AYah Pin ada kat KL, mungkin susah jugak nak tangkap Ayah Pin..sebab dalam haze ni, visibility rendah ni, orang soma pakai mask..susah nak nampak Ayah Pin.

Aku pening kepala.

I think people are now worried and angry. Is this haze phenomena becoming an annual thing? Why is it that every year semua gaduh pasal pembakaran hutan di luar kawalan tapi tak ada siapa pun yang ambik action. Mana Government to government action dalam hal ini. Di manakah penguatkuasaan dari Kerajaan Indonesia. Takkanlah Kerajaan Indonesia nak mintak tolong Ahli Bomba Malaysia setiap tahun untuk memadamkan api. Where is the preventive measure? Sibuk sangat nak Ganyang Malaysia dalam sikit-sikit hal. Ganyanglah api kat tempat korang tu.

Understandably we do not want to slip into a bad rift dengan Indonesia ni. yalah, dengan Thailand dah mula sibuk buat cekadak pasal Islamic terrorist, dengan Singapore punya hal, and you think kita dengan Phillipines tu baik sangat ke? Dari dulu dia tension pasal Sabah punya hal. So we do not want to get hal lah dengan Indonesia, our last hope of Muslim brothers.

Tapi I am walking in a constant smoke, for months every year!!!!

Ya Allah..ubahlah arah angin Barat Daya itu ke kawasan yang tidak berpenghuni.

Disbursekanlah the smoke and particles tu. Lindungilah keluargaku dan keluarga rakan-rakanku dari both Ayah Pin and API yang makin tinggi ini.





Edited 12th August 2005

Malaysian Government has announced that we are going to send our heroes, YET AGAIN, to help the Indonesians, who conveniently said sorry, to stop the fire. Wahai kerajaan Indonesia, mengapakah kamu mengambil lewa sahaja isu ini. Can I charge you also for the medical and inconvenience costs that have been incurred here due to your lack of penguatkuaasan? Are you just waiting for the Malaysians to send our troops to help because you know we would have to sooner or later?

Kepada abang-abang bomba dan aku tak ingatlah jabatan apa lagi, selamat berjuang ya..demi negara. Sian abang-abang ni..

15 comments:

Sunflora said...

Lollies bak kata advisory kat TV3, wash your hands and face often and shower often :) Stay safe ok! Get a face mask or something. take care

Being1 said...

mari pindah east coast. heheh. last time i remember haze affected the republic was during the pinatubo eruptions. dat was when im in std 6 or somethin.

lollies said...

sf- i am wearing a mask in the office. sedih.

wan - ehem saya dengar hutan kat bandar muadzam terbakar. so ada haze kat kuantan?

A Babe Of Very Little Brain said...

i love the haze. it keeps the sun away.

i am sick.

lollies said...

babe my pokok banyak nak mati sebab no sun no photosintensis.

and this jerebu not doing well with my skin also. macamana i nak maintain jadi babe macam you ni?

Being1 said...

eh.. my former working place tu.. tataw pun. tapi still tadek haze mami. tokey mask masih tak kaya. hang in ther mami lolies.

saya beruang buah2an said...

Lollies... itu "Aku Pening..." AP gak tuh... hehehhehe...

err..saya pun nak "ganyang" indonesia... hehehehe....

CikNi said...

depa tu ada yg seronok kalau API tinggi sebab nanti dapat cuti tapi have to pilih between health ke holiday?

lollies said...

wan - tadi kat berita kata kuantan teruk. awak ok ke?

beruang - ha ha ha tulaha bahana AP..aku pening

cik ni - saya nak duduk rumah gak. sakit tekak

shidah said...

lollies: pegi qatar cepat. they have clear blue sky! tpi bak kata orang. hujan emas di negeri orang, baik haze di negeri sendiri, ye ke?

aie said...

lol, aku nak tompang beg pegi qatar jugak boleh tak? untuk h, aku kena beli beg besar skit..

Lollies said...

errr qatar tu clear blue sky but dry barren land. huwaaaaa

aie - wei ko nak pass cv kat aku tak? aku ada agent kat sana?

ninuk said...

Lollies, yg membakar nye ada juga Co Malaysia yg menanam kelapa sawit kat sana tu. lebih kurang begitulah. Tak pe kesian abang bomba, kat Msia tak cukup latihan. Anggaplah ini sebagai annual training plan :)
And yes - i thought I am the only one yg jadi self-declared Menteri Pendidikan. I declared self imposed NO SCHOOL since Thursday.
Puas hati ku dpt over right Hishamudin tu.

Anonymous said...

What a great site Black girls big butts Lesbians anal licking Hot asian girls in swimsuits Wet bikinis '66 oldsmobile toronado

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read Gay army bondage story Pictures men wearing bras Kramer sports in santa monica