Wednesday, January 18, 2006

Ustaz-Ustaz dari Indonesia

Masa mula-mula Haziq dapat sekolah dulu, we were so relieved. One hurdle dah lepas. The thing is the school doesn't have a school bus and even if it does, our house is a bit far off. Of course for someone who have lived in Klang Valley, 20 minutes drive is not far. But in Doha city, 20 minutes is considered far. Well, we didn't have much choice, all the schools near our place are just full.

So the next hurdle is transportation for Haziq.

There are a few choices. Among them are for us to have two cars. One for him, to go to work, and one for me to drive the kids to school. Me, wide eyes, estatic at the thought. You mean I get to have my own car here? Here? Even though I am not earning and you will pay for everything? You will? But err..this can only happen in a longer term, even if it does happen. Because first of all my lover needs to get his Resident Permit (damn they are slow). Then only I can get some Resident ID number of which then only I can take up the driving license (will be blogged later). After which if money permits then only we can get two cars.

Duh..slump back to boringness of being coop up.

The next choice is to hire up a limo or driver. Quite a few people do this as well. It is quite safe but errr, errr..I am a mother with many wild imaginations. But if you are coming here, ever, this is ok. Just pricey though.

So nak jadikan cerita, hari yang Haziq nak pi ambik test tu, I terlupa nak call KARWA (company cab kat sini). I did call. At 4 in the evening for a 6:30 cab the next morning. Sorry babe dah fully book. Ayoyo teruk betul public transportation kat sini (will blog later). Bas tak ada kat sini. Kat tengah-tengah town aje ada. And they are going to have, what, Asian Games 2006 in 11 months. Biar betul!

Anyway, so we called up ada Ustadz dari Indonesia ni. Nama dia Ustaz Nizam. (bersih aje muka dia tu, suka tengok) Kekadang dia boleh tolong drivekan orang. tapi dia pun dah ada orang book. But, but, but he suggested Ustaz Yahya, a friend of his. Dia pun ada orang, tapi still boleh tolong. Alhamdullilah.

Maka, dalam tengah brainstorming (cewah) pasal Haziq punya transportation, I thought why not kita hire Ustaz Yahya ni untuk hantar Haziq ke sekolah. We called and he said, yeah he would be free sebab mamat yang dia hantar tu dah ada kereta dah pun.

Talk about murah rezeki for Haziq man. Me, the mother yang paranoid tu, sangat lega.

So mai kita cerita pasal Ustaz dari Indonesia yang ada di Qtar ni. Di Qtar ni, there are no male construction workers macam kat Malaysia. Indonesians yang datang ke sini are either professionals, mainly geologists. Negara minyaklah katakan. Or female helpers and also Ustaz-ustaz.

Apparently kerajaan Qtar telah menjemput mereka ke Qtar untuk menjadi muazzin di masjid-masjid Qtar. And Qtar memang banyak masjid. Mereka digajikan sebanyak QAR1000 (RM1000 plus minus), which is a lot for a muazzin, I think. Rumah pun diberi. kalau tak beri, memang tak boleh hiduplah. Rumah mahal gila kat sini (will blog later). tak ada share-share pun rumah. Rumah kat compound masjid.

Selain dari jadi muazzin, di masa-masa lapang mereka, mereka juga boleh memberi khidmat tolong drivekan orang pergi kerja and in my case hantar budak pergi sekolah. Dapat jugaklah ongkos lebih. Pastu boleh jugak tolong ajar bagaimana nak drive bagi yang ambik lesen and nak familiarisekan drive belah kiri. Ya kat sini drive belah kiri.

Ditambah dengan itu juga they establish kelas-kelas ugama dari topik-topik yang mudah seperti Quran untuk kanak2 dan juga dewasa, tafsir Quran (almost all of them I know are tahfiz) , bahasa Arab (salah satu syarat ialah mereka mesti boleh berbahasa arab), kelas2 fardu ain. Ada juga kursus untuk pergi haji dan umrah. Topik2 yang lebih sukar mengenai ketuhanan, tasauf pun ada jugak.

Out of my blunderness, I said to Ustaz, bagus ya Ustaz, boleh buat wang tambahan. Despite I was sitting behind him in the car, I can sense his uneasiness. Oh I hope he didn't get me wrong. I continued, dan yang lebih pentingnya kita semua mendapat faedah berkongsi ilmu. He seemed relieved. Ya, Ibu, kata dia, kita semua boleh berkongsi ilmu. Bantu-membantu sesama lain.

They have high reputation here among the muslim community. Ada satu omputih yang baru revert dan bosan dengan sikap orang arab yang confusing tu, mula bergaul dengan ustaz-ustaz ni and with Indonesian and Malaysians generally. Kita kan kaum yang lebih accommodating.

Perhaps, I can continue with my Harfiyah classes eh?

10 comments:

lifecuppa said...

Untungnya you LoLlies, dikelilingi oleh 'sumber-sumber' ilmu. I've been longing to go to one of those classes but timing sekarang tak kena betul sebab Sat and Sun ada GG classes...You should grab the opportunity..itulah one of the hikmah-s Allah brought you to Qatar, kan?

I noticed banyaknya "will blog later" so I can expect lots of stories after this *wink*

Somehow I can sense that lots of good things are coming your way be it material wise or spiritually..and yes most converts are much comfortable mixing around with us, I do agree with that of course. Take care, jgn ngorat lelebih ustaz tu..

~ahni~ said...

lollies- u promised many topics for your coming entries!

Alhamdulillah.

~ahni~ said...

BTW, ALHAMDULILLAH sebab dah dapat jalan untuk transport, anak pun dah settle kat sekolah and a happy mummy

atiza said...

byk janji will blog later...
aku tensi dengar kau lepak...argggghhhh

Tj said...

Yes ! Yes ! Will blog about it later..

Baguih tuuu..

kaezrin said...

byk nih benda nak kena blog nih nanti nih...ahaks..

Lollies said...

onde - i tak pernah ngurat orang. orang yang ngurat i.ha ha

atiza - trust me you don want to do this. There is no such thing as lepak in the house when you are the houswife. Kerja tak habis. I can't even find time for myself.

maklang said...

Seronok baca about life outside Malaysia. Mana tahu one of these days Maklang dapat ke sana since my work is very much related to products from Qatar.

Nekbat said...

Zalyn has a very young and cute driver in Ashgabat. I am sure you can easily find yourself one *wink*
Apa itu Harfiyah? Saya jahil sedikit.

Lollies said...

mak lang - apakah product qatar itu? Minyak ke?

dory - why is it wherever zalyn goes there is someone cute she get to know. Hmmmfff. I know it's the kids! The kids! They are cramping my sryle!

harfiyah tu ,aca, belajar bahasa arab tapi menggunakan tafsir quran. So kill 2 birds with one stone gitu. Dapat bahasa arab sikit and belafar tafsir quran.