Tuesday, April 19, 2005

AKU, IBU YANG KONPIUS

Aku cakap-cakap dengan Mama Ina semalam. Alahai..sedihnya aku dengar dia sedih. She clearly miss Zachary and Sya. Zachary, lebih-lebih lagi kot. Aku cerita kat dia pasal maid aku, pun dia mesti tambah-tambah, kata maid aku buat tak betul.

Macam contohnya, aku cakap, Zachary tidur pukul 11:30 pagi, bibik dok popok Zachary, terlupa nak sambut Batrisyia balik sekolah. Mama Ina kata, masa Mama Ina jaga Zachary dulu, selalunya Zachary mesti tengah seronok main-main..asyik tidur aje budak tu apasal?

Aku faham perasaan dia. Yelah dah lama dia jaga bebudak tu. Kids really have that effect on adult. Kalau dah jaga lama, love just grow on you. Clearly aku katakan kat sini, aku adore Mama Ina. Dia babysitter yang best, dan aku and dia get along really well. Aku rasa aku pun employer yang bagus kot. Dia dapat bonus, dapat gifts..aku memang pandai bodek dia.

So ada jugaklah orang tanya, entah-entah she misses your money kot. Lost of income lah katakan. I really do not think so. I don't. Tak pernah aku rasa dia jaga anak aku semata-mata pasal duit. Aku percaya dia sayang kat anak-anak aku.

Dia mintak semalam, Lollies, kalau boleh dalam seminggu hantarlah sekali ke dua kali Zachary kat akak. Akak rasa sunyi. Baby Eizlan sorang aje tak ada kawan nak buat main. Tak ada budak ketawa. Kalau dia dua orang, kecoh-kecoh akak pun..akak rasa seronok. Boleh ke Lollies.

Aduhai..hibanya aku. Aku tulis ni macam nak nangis aje.

Inilah masalah aku kawan-kawan. Orang kata aku ni nampak aje macho kat luar..tapi aku ada this habit to want to make people happy. Aku dah tulis pasal ni dah dulu. Aku ni macam jelly kot. Kalau tak ada orang usik, aku nampak straight..orang goyang aku pun jadi macam ni. Jiggle sana, jiggle sini.

Memang tak susah aku nak hantar kat rumah Mama Ina. Kat belakang opis aku aje. Tapi, bibik aku rasa kecik hati tak ko orang rasa? Aku pikir-pikir sampai tertidur semalam, tak sempat nak download Yahoo Messenger kat komputer aku yang lembab tu. Aku ingat-ingat ok gak kalo aku hantar on Friday and Saturday, week yang aku kerja. Terubat gak rindu dia.

Bapak aku pulak kata..hantar ajele rumah Mama Ina. Mama Ina kan bagus.

AKu rasa kekadang aku adalah sikit-sikit macam supermom. Semua benda boleh buat. Tapi kali ini aku tak super langsung. Aku tak super.

16 comments:

Being1 said...

i think.. kalau dah elok sistem baru ni.. jangan di usik kak LoL.. takut nyusahkan u semula nanti.. i dhon't have real point, just asking u to ponder ur decisions carefully..

but then.. if it won't suffer u sending them once a week etc, and if it does make ur childrens n mama ina happy, and bibik happier (coz less job).. just do it sis..

ure supermom.. me nak gak follow footsteps.. tapi gender tak izinkan.. heh.. jadi superunknown dah le..

atiza said...

some people are just so nice like mama ina. unfortunately, banyak babysitter materialistic.

if i were you, stick with your present arrangement. tapi bila kau bagik maid kau day off once in a month, hantar la zachary and sya ke rumah mama ina. settle.

kau bagik day off sama maid kau kan?

Lollies said...

Tak ada pulak aku bagi day off. Tapi hari AHad, dia relakslaa.

thanks wan for the thought.

Ahhh aku konpius.

Captain Barbell said...

laman rumah ada pokok tak? kalau ada , cuba basuh pokok tu ngan sabun. that might help. while tengah buat tu, you start finding the purpose.

isn't life like that?

Ayah said...

Hantar je sekali sekala, sebulan sekali aja, kasi le sikit kueh cekodok masa nak ambik balik tu... sure ok...

Lollies said...

life is like that..I'm letting my emotions get over me.

the cuci pokok tu will help me or mama ina or zachary?

ayah- do you think I should? I feel like I want to

atenah said...

from afar i think you are lucky to have mama ina. dont be sad, you will find a way to work things out.

Lollies said...

tenah-someone said yesterday that Zachary is so luck to have many people who love him. Moga-moga murah rezeki dia.

Anonymous said...

ala kak ... itu separation syndrome tu. masa i pindah bj fm bukit saga pun my babysitter terharu gilerrr. siap satu hari tu, public holiday, they the whole family (except the husband) tidur kat rumah kitaorg. pas tu, one weekend to babysitter pickup budak-budak bawa balik kampung dia kat seremban. sunday morning we drove down to pick the kids. kasi masa lah yr babysitter to adjust. sekali sekala bawakan budak-budak tu jumpa, or pergi weekend outing sama-sama. tell yr maid that this is not a sign of her inefficiency. perubahan kena slow slow.
-ninuk

Lollies said...

Ninuk!!!!! You found me here???? Terkezzzuuutttttt saya.

You are so right. I forgot you went through this too kan? !

I talked to my helper earlier, and she said Oh Ibuk..nanti sunyi saya tiadanya Zachary. Laaaa...

Ninuk thank you so much..really..thank you.

Everyone too!

MA said...

Lollies : I agree with all the comments. Stick with yr current arrangement. Nanti you nak please org sana, plse diri sendiri - jadi mcm kes cerita The Old Man, His Son and the Donkey (Aesop).

And once a while, on yr maid's relax day - bawak yr kids jalan-jalan ke rumah babysitter.

I am sure sooner or later, she will accept the separation better.

MA

lollies said...

mak andeh..thank you so much...and welcome too

Anonymous said...

Wonderful and informative web site.I used information from that site its great.
» »

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! Farmer home owner insurance dbz hentai on ipod Food supplements england regulations 2003. bmw salt lake Pirate ship popup blocker List of antidepressants that raise serotonin levels Nicky hilton & paris hilton Cisco case study examples Search engine placement midway islands

Anonymous said...

Very nice site! http://www.baby-toys.info/homemade_electric_toys.html replace holmes 240 hepa air filter Toll+free+conference+calling php development software http://www.domain-2.info/Calcium-supplement-information.html Doctor mesotherapy installation of nsa ice maker water filters Brand management executive courses Why is personal fitness important Cholesterol and statin drugs dvr surveillance packages Mp3 cd burner software Hamilton beach brewstation water filters

Anonymous said...

best regards, nice info » »