Thursday, May 10, 2007

Korek Hidung

Do you know that korek hidung is also considered as hadas kecil? Meaning kena ambik air sembahyang balik sekiranya perbuatan tersebut dilakukan sebelum sembahyang.

19 comments:

Nana said...

are you serious? really meh??

*oh sungguh jahil nya aku*

MULAN said...

ya ke? tak pernah dengar la..

u take care ya dalam kehabukan tu.. esp the kids...

Lollies said...

nana - sebenarnya i tak tau. tapi i baca err buku agama islam tahun 1. dia yang tulis. adakah ini benar? sungguh musykil..dan errr merisaukan. heh heh

mulan - apa nak buat. kenalah harung juga habuk dan panas ini.

DJINSAKTI said...

korek hidung tak kira as hadas kecil lah..hanya membatalkan puasa sahaja. Tapi korek bontot batal air semayang..

Ustaz Jin

Handshake said...

Pernah baca gak tu, tapi tak pasti mana satu yang betul. Mungkin dua-dua betul? Yakni ini masalah fekah yang boleh agree to disagree.

Anul said...

emmm..tak penah dengar la. N lg satu..koreng idung tak batal posa pn sebenarnya.

memasukkan sesuatu ke rongga. rongga idung yg kat btg idung dalaaam nuu..haa..then rasanya mmg png tny ustaz pasal ni.

korek bontot..ya..mmg konpem.

Nana said...

lollies! am so sorry. i just finished reading all your previous posts (not been here for a while) and baru tau about your brother. my condolences to you. *hugs*

simah said...

korek hidung tak batal posa? eh betul ker ni? i always thought batal..

i pun tak tau pasal korek hidung batal wudhuk.. thanks 4 the info..
on another note... happy mother's day lollies... :0)

~ahni~ said...

Saya pernah baca, kalau ambil wuduk tapi dalam hidung tu still ada taik hidung, consider as najis and wuduk tu tak sah.
Same principle lah rasanya kan?

anne said...

ada ke orang nak korek hidung lepas amik air sembahyang.....cam tak sesuai je, batal or otherwise

anne said...

lollies, i only learn about yr brother lepas baca-baca posting lama kat bawah ni....(ish dory ni tak mention pun)

Belated Takziah to u n family, semoga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yg soleh.

Hope u doing ok!

NJ said...

Really? I didn't know that, I guess we really have to watch the timing before we 'mine the treasure' huh?

1 said...

selama ni i thought korek idung akan batalkan pose, so logiklah kalau batal air sembahyang. wallahualam.

maklang said...

takziah buat lollies sefamily...

sorry tertinggal kapaltebang..tiket pun tak de...

u take care dear...

UglyButAdorable said...

ye kerr?? hhmmm..must find out about this..

Anonymous said...

Korek hidung tidak termasuk dlm perkara yg membatalkan wudhuk lah!

Lollies said...

anon - it was not me who said it. i read it in a book. actually buku pengetahuan agama islam tahun 1. it'snot the way i learnt it. i was surprised myself. i learnt yang membatalkan wudhu' ialah jika terdapat sesuatu yang keluar dari qubul dan dubur. atau menyentuhnya. but if they put in the tahun 1 book, what are they teaching the kids nowadays?

Edwin Masripan, said...

cube bace post ni.. hopefully dapat la clearkan skit pasal korek hidung ;)

http://www.tazqirah.com/Ibadah/Korek_Hidung_Tak_Batalkan_Puasa_.html

but as hadas kecil.. mane bole. taik hidung tu asalnye dari habuk, pasir n organisma halus. die jd kepul2 sebab bahan kimia kt bulu hidung. mcm mane bole relate jd hadas kecil plak?

Anonymous said...

kalo taik hidung tu mcm hingus hijau tue kira hadas kecil la.. err taik hidung korg kaler apa ek? akunyer mcm2 kaler.... hahahahha