Wednesday, October 05, 2005

Four Firsts



Today, as we all know is our first day of ramadhan. I am fasting today. Not the time for "bendera Jepun" just yet. Last year aku puasa penuh, sebab aku mengandungkan Zachary. Masa itu awal-awal aku ngandung, so banyak angin dalam badan. Buka puasa aje muntah balik. Sahur aje muntah balik. The horrors. Aku cengkung tak kasi can. Tapi aku malas tak nak puasa. Sebab pertama aku tak larat nak ganti. Berpuasa waktu bulan tak puasa begitu banyak dugaannya. Secondly aku tak sure about the fidyah thingy, aku tak puasa because I am worried about me or the baby. Personally I think the baby will be fine, but I don't want to get into the situation yang syak wasangka tu. So I fast.

Genrally I am the type yang malas nak bangun sahur. I woke up, only for a glass of plain water and kurma then kebabo aku tidur balik. If I want to eat pun, I would eat late at night or very early in the morning. But this year would be different. My eldest, Haziq, wants to try fasting this year. And I said ok, it's a good age to try fasting. Even though I remembered I only fast when I was 9. Haziq is 7. But kids nowadays are advanced by at least for a few years. If for a good cause, why not? This is Haziq's first day of fasting in his entire life.

Batrisyia only ask, kita kena pakai baju apa masa puasa? Boleh pakai baju cantik tak?

So I woke up at 4:30 and fried some ikan bawal. That is also my first in my entire life. Cook for sahur. Sayur daun-daun aje. Potong bawang sikit and the red chillies campuran dalam kicap, letak air sikit dalam kicap tu bubuh gula sikit aje just to compensate the salty taste. So makan ikan cicah kicap pedas. Gigit-gigit cili dengan bawang tu yang sedap tu. Dan makanlah sahur simple aje.

Haziq woke up, sleepy eyes and all. He ate little. I insisted he drink the hot milo and ate kurma. He hates the korma. But I made him ate.

Then I sliced up some mangoes. So itu ajelah sahur.

Today the 5th October also marks my first year of blogging. I think it has been, for me, a self satisfying adventure. Ala-ala syok sendiri gitu. My first intention was to record things I go through in my mundane life. So later on, in life, in case I have gone senile, I can read back and who knows I may remember myself again or laugh at this Lollies.

And I am glad for all these for I have made friends with many. I don't even have to go anywhere, I can sit on my big fat ass and still make friends. Some of you guys have helped me a lot in so many ways that you probably do not even realise. It's amazing to find friends this way. Thank you to YM too.

There are some that I have met, live, up close and personal and some remain friends in the comment and haloscan box. And all have driven up the curiosity and the funny bone in me.

Because of blogging I also know the term LOL and the smiley faces :-)..even though I still do not know what this symbol means =). Where are the eyes?

So today, the 5th October has a lot of firsts.

Saya ucapkan Selamat Berpuasa kepeda mereka yang diwajibkan berpuasa dengan ucapan buat apa tu? Korek hidung ke?

23 comments:

atn said...

syok sendiri? teramat lah setuju Ramadhan Mubarak LOL

Jill Yusoff said...

Happy Many Firsts! Memang syok sendiri la blogging ni heheh. Off to buy kurma now, sahur tadi telan air putih saja.

atrco said...

ishh...nyesal baca post ni pepagi. Ada cerita ikan bawal cicah2..

Telan air liur aku baca.

Frankensteina said...

Happy Firsts Cik Lollies :o) I pun the type yang tak bangun sahur and I can't eat too early in the morning so I usually sleep through sahur only to menyesal tak sudah the next day because by 10 am I'll be so melepek he he he.

A'way hope you have a good Ramadhan Lolls :o)

A Babe Of Very Little Brain said...

batrisyia!!!!! you are my kind of girl!!!!

i think today is someone's birthday. have to check. thank you for the reminder!!!

lollies said...

tenah - aku suka syok sendiri masa blogging ni. oarang tak nak ppuji aku, aku puji diri aku sendiri. heh heh.

dora - awak pun sama gak? kita serupa...

artco - eh tadi i baca balik dengan mango lah, air milo panas. rasa lapar pulak. teringatkan tergigit cili tadi. sedapnya. adoi baru pukul 10. teruk betul.

frankie - i ngantuk lah.

babe - itu aje yang batrisyia can think off. *roll eyes* go go and wish that someone.

A Babe Of Very Little Brain said...

batrisyia bagaikan ibunya jua ek?

yea saya sudah mengucapkan slamat hari jadi kepada beliau (selepas a quick check on google to confirm his b'day).

Leen Ash Burn said...

Selamat menyambut puasa to you and Haziq! Moga-moga our puasa and ibadah diterima, insya-Allah! :)

OneEE said...

heh..mb down - I pon tulih kat blogspot, sib baik ada dua spot..boleh lepas tension.

Sahur tadi? go and read at my place..

blog syok sendiri? sam-same here..I pun tahu LOL, ROTFLOL thru blog....

hari ni bukak posa masak apa? beli kuih apa?..

onde2

lollies said...

babe - heh heh mana tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi, mak borek, anak bintik-bintik. Good for you, boleh jadi PR yang bagus

leen - same to you to dear.

onde2 - itulahtensi betul saya. bukak2 balik2 gambar mamat tu. saya cadang nak masak nasi lemak tanpa buah bidara. Kuih beli sikit.

pb said...

I guess we are all deprived. Modblog ni tak baik lah. Tak mengenangkan pengguna ni.

Ish, ur post ni menduga sungguh. its 2pm, and I BACA IKAN BAWAL?? ISh ish ish.

Happy 1st blog anniversary. Too bad modblog is down kan?

Btw, pasal haziq tu, dia makan ceral tak? You try give him that as well as nasi masa sahur. we all adik beradik masa kecik2 pun like this, kalau sahur, makan sikit jer. Everytime bula puasa my dad kena stock banyak Coco Crunch la, Rice Crispies la, Frosties la. At least got sugar and milk, my mom says. Tahan sikit. Try on him la.

Register je la kat diaryland to comment :p i malas letak haloscan on entries, so I put the notes and the tag thingie tu jer. besides, its not like i expect a rush of visitors. itu semi-secluded.

selamat berpuasa ya cik lollies.

lollies said...

PB - saya pun ada lagi frosties kat rumah tu..yang sangat saya gemari. I will stock up on that. I ask him first whether he is ok with it or not.

Geram kat modblog tau. baru ada rancanga baik punya untuk annivessary ni

lion3ss said...

Can I pakai baju cantik too? *hehe*

Happy First to you Lollies. 5th Oct is also kinda special to me. It marks the day I went steady with Buster 7 years ago.

lollies said...

amboi lion3ss - nostalgic lah hari ini ya. happy annivessary of going steady

cn said...

teringat kat my fren son yang turned 7 yesterday..

"Aunty CN, today Abang punyer first day poser, first day for solat (sambil tanya betul tak niat solat zohor dia..heheh) sebab Abang dah turned 7. Mama cakap budak umur 7 tahun kena start dah.."

ish selamatlah budak lelaki.. kalau pompuan sure dah kena cium2..heheh

selamat poser to mummy and haziq too..

lollies said...

selamat puasa to you too

Wong Ah Beng said...

selamat tahan lapa..

famygirl said...

*waves*

you know why...

lollies said...

ah beng ah - manyak telimakacih ah.

famy - waves frantically at famy

atiza said...

satu lagi trick nak suruh haziq makan..fried some chicken drummets or anything chicken la..ikan2 nih kureng skit anak2 aku esp time sahur..

helmi bercadang2 tak nak pose esok..banyak la tak nak pose ;)

lollies said...

sahur pagi tadi nugget dengan telur rebus. OKlah tu harapnya.

CikNi said...

why first time?

lollies said...

first time apa tu cik ni? sahur ke? ya first tie saya masak untuk sahur..selalunya saya minum air kosong dengan kurma aje. itukah soalannya?