Thursday, October 06, 2005

Haziq's Exam Preparation

I think this is the exam week for nearly all primary school goers except for the Standard sixers since they just finished their UPSR. Most Hot Gucci Mamas I know are busy making sure that their children are coping with the exams well.

Me too! Me too! I was looking at Haziq's exercise books, activity books, workbook and textbooks while intermittently surfing the blog, reading to Sya, babbling to Jack2, shouting at them, reading, watch TV, quilting and jahit tulang belut. I am a multi tasker. Then I set some questions to test how far he understand. Sometimes I make him write because I want to see his methods for maths, his jawi or for the fact that I don't want him to disturb me.

During the Maths session with me, which he faired OK, in my standard. My standard not so high la. Dapat 98% pun kira oklah tu. He he. But there is one question which he couldn't answer. Hmmppphhh. Maybe you can help him.


There are eleven apples in the box. Lolita took seven oranges out of it. How many oranges are left?


Should I punish him for not being able to answer?

42 comments:

Angel Eyes said...

lollies,
definitely it's gonna be 4 left right?

Jill Yusoff said...

I say there are four pears left :) Aiyo, sape la buat ini soalan. Good luck to Haziq.

lollies said...

angel eyes - jawapan ada di belakang buku. he he

dora - akulah yang set soalan tu. Ini soalan latihan yang I buat to test his understanding. Muahahah

lion3ss said...

Kesian dia Mama kasi trick question.

pb said...

kijam nya soalan. :p

lollies said...

lion3ss-heh heh. Trick question kan?

PB - kejam saya memang kejam.

rotidua said...

lolita curik makan eh???

OneEE said...

aiyo...soklan maut.

Fathini still didn't quite understand how to kira duit....jenuh I explain..letak coins kat depan dia but still I can see that she confuse..paper maths dia dah habis semalam..hopefully boleh jawab...

eh you pandai jahit tulang belut ya? cayalah! (I lurrrrv tulang belut)- jahit baju kurung dengan tangan boleh tak..normally orang johor tau ni..my fren dulu terrer..dan dia jahit baju kurung sangat cantik!

onde

A Babe Of Very Little Brain said...

kau boh nama lolita!!!! padanla haziq got distracted!!!! HAHAHAHA

famygirl said...

evil lolita evil lolita

Jill Yusoff said...

Itu soalan sesuai untuk 'Lateral Thinking' paper la babe.

shidah said...

kasi potong markah tukang buat soalanlah ;)

lollies said...

rotidua - lolita mau kasi makan sama itu orange

onde2 - alamak malunya saya..sebenarnya part yang quilting dan jahit tulang belut itu sudah mengarut sebenarnya. *blush* saya tak pandai semua tu. anyway, slowly..nanti dia fahamlah.

babe - I have a true blue son. That's my boy.

famy - heh heh evil is my name. wei your blogspot cannot comment one ah?

dora - precisely. think outside the box. heh heh

shidah - nasib baik aku tak pi marah dia tak boleh jawab.

Lollies said...

DECLARATION

actually when I set the question, I didn't realise that i wrote the question wrongly. ha ha ha. Thank God haziq tak pikir macam gila.

rotidua said...

masya Allah. Aniaya budak tu Lollie oi.

how come i cannot access famy's blogspot?

CikNi said...

lollies! Aku tak dapat jawab la tapi yang aku pasti still ada eleven apples in the box!

lollies said...

rotidua - eh..tak boleh ek? nanti i tanya dia

cik ni - tepat sekali jawapan anda

elle said...

jawapan saya sama mcm Cik Ni. eleven apples..;-)
hak2 rupa2nya soalan salah..ish2..notty tul ibu..

lollies said...

elle - Ibu memnang suka menyiksa anak-anaknya. heh heh heh

famygirl said...

yes aaa??

*goes to blog to check*

kesilapan teknikal. harap maaf.

atiza said...

mana ada oranges dalam bakul tuh, yang..

tapi aku mmg suka soalan mencabar minda..

OneEE said...

still tak leh komen on famy's blogspot...

onde2

famygirl said...

onde2: eh ye ke? sat...

ooppps. lupa nak publish :P

try now?

sorry ya lolita. kitorg conteng-conteng kat sini hee hee

lollies said...

tak apa boleh saja. kalau awak conteng2 kat chatterbox kat bawah nun tu..saya pun tak boleh baca kat opis ni. saya cuma boleh baca kat rumah. Company block laaa.

so famy dah boleh comment dah?

atiza - soalan ini bukan saja mencabar minda tapi juga perasaan anak aku yang mungkin boleh fonkius

roti - famy punya blogspot famygirl.blogspot.com

Frankensteina said...

Frankie tertipu! Ces I actually answered 5 *piak piak* Patutlah tak pandai pandai hi hi hi hi

zan said...

ayoo, mangkok betullah, i went to lollies.blogspo.... salah quorum hahah...

howdy gurl??

LazyDaisy said...

hi sis lollies
hee hee whats wrong with modblog eh lama nyee down, i dah start boring ni hee hee :)

Lollies said...

frankie - bab frankie ni kang. macamaan boleh jadi 5. Oh lupa..there are five grapes in there so you are right.

zan - ayooo itu lollies.blogspot tu orang lain. saya tensen dia dah pakai nama tu/ pastu tak update pun. and there is also zan.blogspot which is not you.

daisy mummy ni sapa pulak lazy daisy ke?

bertique said...

punish him! punish him! wahahah
ni apa punya soalan da ??

jawapan dia 0 to infinity, pasal u cuma ada apple .. hehe

naya budak sorang tuh ..

hehe tak tahan, udah ada blogspot dah saya .. meh la lawat

lollies said...

betik - ketemu jugak awak degan saya akhirnya ya?

bertique said...

dah dah .. memang dah jumpa dah, cuma saja menyepi .. ahaks :D

raya nanti balik mana ?? meh la jenguk2 i kat johor tuh, i nak gak kenalkan mak i kat sya :D wahahaha

*laaarrrriiiii ....

pb said...

ei, ur fishie pot came back woooo.

pb said...

tipuuuuuu. saya yang bagi url kat betik. dia blurr blurr bila org bagi tau orang lain sumer dah ambil alternatif lain. >:)~ (this reminds me of pizzofmine lah)

lollies said...

betik - awaklah singgah muwor..senang..jumpa atuk sya.

PB - ha ha ha..memang betik tu. kalau entry i ada gambar i off kan dia. rimas

Wong Ah Beng said...

lollies busuk hati punya olang..
..suka buli budak kecik.. Kasihan itu budak kapala sudah ada pening!

>:(

Angel Eyes said...

Lollies,
I've linked ur blog to mine... hope ur ok with that ya.. =)

Btw, i guess haziq must be very cute kiddo...

Mr Hobo said...

Lolita can take her oranges .. I can take my apple .. We go rumah Antonio .. cari blender dia .. buat Juice for bukak Posa

nutty said...

waahhh.. rupa rupanya semua orang lari ke blogspot. takde loyalty langsung. heheh.
as for the maths question.. hrrmm.. haziq cakap ape? mana datang oren ni pulak!

Leen Ash Burn said...

There are no more fruits in the basket because I ate them all! Hehehe

tatot said...

Wahh i think tough laa having you as a mom. good luck haziq

Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » » »

Anonymous said...

Enjoyed a lot! »