Saturday, October 22, 2005

Telur Burung Puyuh

AKu ada cerita pasal pasar malam dulu. Ni kira additional information lah pasar benda-benda yang aku jumpa kat pasar malam dekat rumah aku ni.



harga semasa telur burung puyuh di pasar malam di kawasan rumah saya, ialah RM2.00 untuk 25 biji. Bagi RM10.00 telur, jika kita menggunakan kadar terus ialah 125 biji.

Saya suka makan telur puyuh kerana ianya kecil. Bite size orang puteh kata. Rasanya macam telur ayam jugak, tapi sekali masuk, ngap habis sebiji. Anak-anak saya pun suka makan telur puyuh.

Haziq yang pada mulanya geli melihat the spots on the eggs, refuse to eat it. Then saya kupas kulit telur tersebut (tanpa pengetahuannya) dan beri dia makan..dia kata dia suka. Lepas tu baru saya cakap irulah telur puyuh. Nasib baik dia OK about it.

Kalau saya order Yong Tau Foo pun saya akan ambik telur puyuh. Saya juga suka telur puyuh dalam Lai Chee Kang (Maaf saya tak tau ejaan kedua-dua makanan ini, mungkin Ah Beng boleh tolong.

Semalam saya masak nasi lemak. Saya rebus telur ayam biasa untuk the adults dan telur puyuh untuk bebudak. Dah saya ambik gambar telur tu kat pasar malam, kenalah jugak saya beli. tapi Tak apalah harganya RM2.00 sahaja. Lainlah kalau harganya RM10.00 untuk sedozen.

Saya juga teringat semasa saya kecil di Muar. kalau duduk-duduk makam mee bandung ke satay for breakfast kat Muar tu, mesti ada orang datang jual telur burung puyuh. kekadang mak saya beli. Saya tak tau harganya..tapi kalau mak saya beli tu, murahlah tu.

Lepas tu, aku teringat Kisah Nabi Musa a.s.. Ada cerita pasal quail. Tapi dalam translation bahasa Melayu is salwa (burung sebangsa puyuh). Kalau rajin bacalah kat bawah ni.

Dalam perjalanan menuju Thur Sina setelah melintasi lautan di bahagian utara dari Laut Merah dan setelah mereka (Bani Israel yang keluar dari Mesir di pimpin oleh Nabi Musa a.s. dan Nabi Harun a.s. ) merasa aman dari kejaran Fir'aun dan kaumnya. Mereka terserempa dengan sekelompok orang-orang yang sedang menyembah berhala dengan tekunnya.

We took the Children of Israel (with safety) across the sea. they came upon a people devoted entirely to some idols they had. They said :O Moses! Fashion for us A god like unto the gods they have. He said:Surely ye are a people Without knowledge.

As to these folk-The cult they are in is (but) a fragment of a ruin, and vain is the worship) which they practise.

He said: "Shall I seek for you A god other than the (true) God, when it is Allah who hath endowed you with gifts above the nations?

And remember We rescued you from Pharoah's people, who afflicted you with the worst of penalties, who slew your male children and saved alive your females: In that was a momentous trial from your Lord."7:138-141 Surah Al A'Raf


Then the group moved on heading to Mt. Sinai. It was a hot, scorching journey. There were no trees nor shades. So orang-orang Bani Israell yang keletihan, kepanasan, kelaparan mendesak Nabi Musa a.s. supaya memohon kepda Allah shelter and food.

We divided them into twelve tribes or Nations. we directed Moses by inspiration, when his (thirsty) people asked Him for water: "Strike the rock with thy staff" : out of it there gushed forth twelve springs: Each group knew its own place for water. We gave them the shade of clouds, and sent down to them manna and quails, (saying) "Eat of the good things We have provided for you" " (buth they rebelled) : to Us. They did no harm, but they harmed their own souls. 7:160 - Surah Al A'Raf


But still they are not happy. Sangat manja mereka tu. Insatiable lot they are. And they asked Moses to give them more because they are bored with one type of food.

And remember ye said:"O moses! We cannot endure one kind of food (always); so beseech thy Lord foe us to produce for us what the earth groweth-its pot-herbs, and cucumbers, its garlic, lentils, and onions" He said:"Will you exchange the better for the worst? Go ye down to any town, and ye shall find what ye want!" 2:61 - Al Baqarah


There was also the mentioning of quails like in the verse 7:160 in Al Baqarah 2:57

And we gave you the shade of clouds and sent down to you manna and quails, saying: "Eat of the good things We have provided for you" " (buth they rebelled) : to Us. They did no harm, but they harmed their own souls. 2:57 - Surah Al Baqarah
.

So itulah cerita saya hari ni yang ada kena mengena dengan burung puyuh or salwa or quails as mentioned in the Quran.

13 comments:

bertique said...

saya sangat suka telur ayam, telur ikan, telur puyuh dan telopong! haha

puyuh pun saya suka, cuma kandungan kolestrol telur puyuh adalah jauh lebih tinggi dr ayam (ratio 1:5, satu telur puyuh bersamaan 5 telur ayam) kalau tak silap, maafkan saya kalau silap. kerana dulu saya failed ketika exam utk jadi doktor manusia, mahupun doktor haiwan.

cuba masak sup telur puyuh, letak pucuk pisang yg kering -sedap tau utk lauk berbuka.

cubalah..

err .. tak de apa2.

atiza said...

kami anak beranak panggil telur puyuh as telur mainan..
tapi telur lain tuh..jangan main-main :)

lollies said...

bert - ya bert saya ad dengar jugak pasal kolestrol tinggi tu. sesekali

atiza - tak telur lain dijaga dengan jimat cermat

Sunflora said...

Tu laaa saya pun suka telur burung puyuh ni and yes I was told its high in cholesterol too huwaaaa.

I also suka telur penyu hahaha obviously I am no environmentalist.

lollies said...

SF - hmm telur penyu best jugak tapi banyak2 rasa mual pulak

Trust said...

I am an environmentalist but I still love telur penyu. Tak apa sebab environmentalists lain pun ada vice mereka tersendiri, minum arak dan kopulating tanpa nikah. Saya pernah bekerja dengan seorang vegetarian dari India, beliau semua benda tak makan, hari Khamis telur ayam pun beliau tak akan makan. Tapi bila dinner masa travelling beliau akan order beer sebotol.

So tak apa. Makanlah telur-telur penyu dan jagalah telur-telur keluarga (family heirloom) dengan sebaik-baiknya.

lollies said...

ya saya akan jaga segala telur yang ada

Anonymous said...

Excellent, love it!
»

Anonymous said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Free sex movie morocco Camcorder accessories uk Sweedish bikini ski team Amt star trek enterprise model amt 18 tos Busty blonde in shower Fanily guy porn vw Fresno volvo dealers Adult 3d dvd Lamborghini and ferrari Cities bidding to host the 2006 latin grammys facelift past Nokia rtttl ringtones

Anonymous said...

Excellent, love it! nike down jacket Free data recovery download freeware How to make slot machines use usa coins

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. Cost zithromax Benq projector cp 120 mesotherapy pharmaceutical Playstation usb headsets clomid side effects boxing ring bell clip art http://www.filtering-parental-control-software-for-linux.info/Www-fayleekurd-org-parental-control.html treo 650 bluetooth compatible headsets valtrex valaciclovir Cialis tabs online Prepaid cell phone international mattress ticking bed linens clemson tiger football recruiting news bluetrek s2 bluetooth wireless headset Only free sprint sanyo polyphonic ring tones

Anonymous said...

salam sejahtera semua..

Saya Muhammad Urabil Alias @ Along, dari Chukai, Kemaman, Terengganu Darul Iman.
Untuk pengetahuan, saya ada membekal seperti yang tertera dibawah.
Sesiapa yang berminat untuk membeli, menjadi orang tengah, boleh hubungi saya.
" Maju Puyuh Bersama "

Yang Benar,

M.Urabil @ Along
Hp : 019 - 967 2789
Email : puyuhmaju@yahoo.com
Alamat : 893-1 Kg Mak Chili, 24000 Chukai, Kemaman, Terengganu Darul Iman.

Membekal : - anak-anak puyuh pedaging & penelur / telur / sangkar bertelur / makanan ( permulaan hingga matang )

Lain-lain : - sedia menerima tempahan

- khidmat nasihat & perunding bagi yang ingin menceburi dalam bidang ternakan puyuh.

quailvalley_puyuh said...

Salam saya badli, pengedar daging puyuh sejuk beku dengan pembungkusan dari FAMA. Saya ada membekalkan daging puyuh dengan harga yang menarik. Sila hubungi saya di laman blog http://puyuh-quail.blogspot.com/ atau berhubung terus di talian 0197548012