Monday, October 24, 2005

Haziq the Game Maker

Haziq likes to invent games out of the new things he just learned. He will make up games until he found new things that he can make a game out of it.

When he was one and a half year old, while on the way to te nursery along the Old Klang Road, I named him all the petrol pump station. If you have been on the Old Klang Road, you'd know just how many petrol pump stations there are. Sebaling batulah kata orang melayu. He can name all the stations and make a game out of it whenever we found a petrol station.

Then come the colour game, type of car game, guess-what-that-letter is game and read out that car's plate number.

The game became even more excessive when he start schooling. When he found the magic of adding numbers, he played that game and made us ask him various kind of number additions. It started of with singular number like 2+3, then he proceeded to bigger numbers and even up to millions. I remembered having write out sums like this

1,289,786
+3,764,800

Then he started on on multiplication. When we look bored answering him, he started quizzing my helper for simple timetable. He has already gotten the concept for the table 10. Heh heh I gave him the easiest to boost his confidence.

The last 2nd term exam, his Malay Language exam asked him a riddle - Buah apakah bijinya diluar?. Of course he didn't know that.

So I bought him books of Malay idioms, parables and riddle. He was terribly excited with idioms. There were long list of idioms in the book and he used it whenever he can when constructing his sentence. He asked me, "Ibu am I an anak emas?" gleefully.

Some of my friends had to endure his rambling about malay idioms. Pity them.

Then he found the fun in malay riddles (teka-teki). He made me ask as YM friend on one of our chatting sessions. Then he riddled everyone and learn new riddles in the proces. He is never bothered of who his audience is or the fact that they are too lazy to play the riddle game.

Funny thing you know, when it comes to riddles with adult, this one will always pop out

Selak kain nampak bulu
Selak Bulu nampak biji
Selak biji nampak Batang
Apa dia?


AYOOOO

The other thing that he like is the 3D shape game. How many edges are in a cuboid? How many corners are there in a pramid? How many flat surfaces are in a cube?

I don't know for how long will he be inventing games and questions like this. But I must say, tired that I am having to answer endless question, I do enjoy the games.

I can pretend that I don't know the answer, and he will tell me. Gloating all the way about it.

23 comments:

CikNi said...

your son memang smart boy lah lollies, mmg letih melayan anak yg bijak kan?
selalu kalau hariz tanya kat i apa-apa (contoh: teka-teki) selalu mesti i cakap tak tahu, saje je bagi dia happy, kalau kita jwb dgn betul tengok muka dia macam frust pulak

elle said...

hehe..slalu ibu yg kenakan haziq..nih terbalik lak..sabar je la kan kak lollies, layan karenah anak2..;-)

lollies said...

cik ni - letih jugaklah. dia pulak tak penat penat bercakap and move about a lot.

elle - kita orang suka saling kena mengena. heh heh

A Babe Of Very Little Brain said...

so apakah jawapannya kepada teka-teki selak-menyelak?

anak kau ni pandailah. terasa bodho saya gitu ...

nyonya glenmarie said...

Mi apa yang tak boleh makan? = misai

apa persamaan handphone dgn baju? =bila kerrinngg dua2 kena angkat

negeri apa yang banjir dulu baru hujan? =
Bahrain

hehehe.. :D

shidah said...

lollies: diorang nak main tu bukannya kira time, kekadang kita dah nak tido pun sebok lagi bertanya.... my standard answer will be, tanya ayah (hehe)

atiza said...

aku pun ikut cam shidah

Lollies said...

babe - ko tak tau teka-teki ni? ko telah memeranjatkan aku. tapi aku nak berguru dengan ko lah..camana nak contact ko eh? private session.

nyonya - wahhh more collections. I will ask him that.

shidah - wah ayah dia sure well equip dengan jawapan2 bernas

Captain Barbell said...

JAGUNG

lollies said...

pandai abuya riza

Leen Ash Burn said...

The one blog entry pasal Haziq yang paling saya gemari dan ingat adalah bila dia ingat penyapu laman nenek dia tu broom Quidditch (apa nama dia lupa lak) lantas berlari2 di laman belakang umah nenek dia dengan gembira nya hehehe. He's such a cute boy!

lollies said...

namanya ialah nimbus2000. Hah memang lawak gila. Nenek dia bukan main bising lagi takut penyapu dia terburai.

A Babe Of Very Little Brain said...

LaJolie, saya menghadapi tahap kebengapan yang teramat maksimum. mY logical thinking is below average.

nyonya manis, dipercayai besok pihak anda akan membuat sedikit makan makan di putatjaya, adakah itu benar dan adakah nyonya manis akan turut serta bersama? kerana saya tidak akan menghadirkan diri (sebab saya pemalu walaupun telah mendapat jemputan).

nak prevet ek? hang emel la aku.

tj said...

lollies + atiza + shidah

tuu pun akunya standard,. 'Gi tanya Mama'. Arif pun tanyalah Mama.

Mama lagi best,. 'Gi tanya bibik'

Baad, bad parents...

lollies said...

ye ye nak email babe. ye ye syoknya

tj - muahahaha..bibik is a walking encycloepedia

Angel Eyes said...

Wow.. haziq is sure one smart boy here...

tak sabar nak jumpa haziq and you lollies.. mesti i nak bagi dia teka teki.. and for sure dia mesti seronok punye kan?

A Babe Of Very Little Brain said...

wahai cik laJolie yang jelita, anda bolehlah menghantar secebis mel elektronik kepada saya yang beralamat di funfaronade@yahoo.com ...

akan saya tunggu kemunculan maya saudari dalam hidupku.

CikNi said...

masa aku baca blog ni kan semalam, aku tak perasan pulak ada entry telur puyuh kat bwh tu... camane ek? ko baru letak ke?

Lollies said...

babe - ko kenal eh nyonya manis? saya akan meng CTRL+ENTER kan email yang bakal saya compose dengan kadar segera. Sayang babe yang gorgeous ni.

angel eyes - jangan you bosan dah

cik ni - dok eh aku dah letak lama dah .

A Babe Of Very Little Brain said...

akan saya nanti dengan debaran 9.5 pada skala richter.

Lollies said...

aduh debarannya terasa hingga ke bangsar

A Babe Of Very Little Brain said...

my boobies bergegar siot! tak pernah ku merasakan ia berkelakuan sedemikian rupa.

Lollies said...

ko pakai coli tak?